Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Ο ΘΕΣΜΟΣ «MUNICIPIUM» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Ο ΘΕΣΜΟΣ «MUNICIPIUM» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, τα εδάφη της Μακεδονίας και των Σκοπίων ήταν μέρος της ίδιας αυτοκρατορίας. Τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που χρησιμοποίησαν όμως οι Ρωμαίοι, όχι στην ίδια χώρα όπως αρέσκονται να λένε οι Σκοπιανοί, αλλά σε δυο διαφορετικές, δυστυχώς διαψεύδουν τους βόρειους γείτονές μας.
……..Ο θεσμός του ‘municipium’, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ σπάνιος στη Ρωμαϊκή διακυβέρνηση. Ιδρυόταν σε μεθόριες περιοχές, αμφιβόλου πολιτισμικού επιπέδου και στην ουσία ήταν μια μεταβατική περίοδος στην κατεύθυνση του εκρωμαϊσμού πληθυσμών. Εκεί λοιπόν στο σημείο συνάντησης των ποταμών ΕΡΙΓΩΝΑ και ΑΞΙΟΥ, ο Βεσπασιανός το 69 μ. Χ. ίδρυσε το ‘municipium’ Στόβοι (STOBENS). Αυτό θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τον ισχυρισμό που θέλει τους βόρειους γείτονές μας ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Έρχεται σε απόλυτη αντίθεση, με την αντιμετώπιση των Ρωμαίων στους κατοίκους της αποδεδειγμένα πολιτισμένης Μακεδονίας, που όποιος το επιθυμούσε εκεί, έπαιρνε αυτόματα την Ρωμαϊκή υπηκοότητα.
Οι Ρωμαίοι δεν θα είχαν λόγο να ιδρύσουν ‘municipium’ εκεί, αν η περιοχή ήταν Μακεδονική. Τότε απλά θα είχε συμπεριληφθεί στο ευρύτερο καθεστώς που ίσχυε για την Μακεδονία. Ελεύθερες πόλεις με αυτόνομη, Ελληνικής γραφής νομισματοκοπία (Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Έδεσσα), αποικίες με Λατινικής γραφής νομισματοκοπία (Philippi, Cassandreia, Pella, Dium) και αυτόματη απόκτηση της Ρωμαϊκής υπηκοότητας, για όποιον το επιθυμούσε. Η δραστηριότητα, όπως και η νομισματοκοπία του εν λόγω «ιδρύματος» τελείωσε το 212 μ. Χ., όταν με διάταγμα ο αυτοκράτορας Καρακάλλας, άλλαξε το καθεστώς. Έκτοτε, με χρηματικά κριτήρια, όποιος επιθυμούσε γινόταν Ρωμαίος πολίτης……..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου