Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Κάθε επιστημονική βρομοδουλειά, απαιτεί περιορισμένη ορατότητα και διαδικασίες που από τον περισσότερο κόσμο είναι ακατανόητες. Πολυσύχναστο μέρος για τέτοιες δουλειές είναι τα εργαστήρια ή «μαγειρεία» όπως θα έπρεπε να λέγονται καλύτερα (βλέπε κόκαλα). Εκεί προκύπτει πάντα το κατά παραγγελία επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν έχω τίποτα εναντίον της τεχνολογίας, το αντίθετο μάλιστα. Θέλω όμως αυτή να είναι έντιμη και περισσότερο κατανοητή. Θα μπορούσε η ανασκαφική ομάδα, σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που περιστρέφει πρόσωπα, να είχε ήδη καταλήξει σε ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα. Ότι τα τέσσερα πρόσωπα της εικόνας μας, είναι ένα και μόνο ένα πρόσωπο. Εδώ που τα λέμε, αυτό φαίνεται και χωρίς το πρόγραμμα.
Η Ολυμπιάδα λοιπόν με το κολιέ της και κόκκινα μαλλιά λυτά λόγω πένθους στο άρμα και η κεφαλή της σφίγγας πάλι με κόκκινα μαλλιά και τα χαρακτηριστικά της Ολυμπιάδας. Πρότυπο γι αυτά, πρώτα για τις σφίγγες και μετά για το ψηφιδωτό, το νόμισμα της Αμφίπολης του 356 π. Χ. με το πορτρέτο της Ολυμπιάδας. 550 χρόνια αργότερα, όπως φανερώνει το γνωστό χρυσό πορτρέτο της Ολυμπιάδας, τα χαρακτηριστικά της ήταν τα ίδια.
Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό γινόταν, αυτόματα θα αποκτούσε προσανατολισμό το μνημείο και δεν θα ακούγονταν σαχλαμάρες επί παντός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου