Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Κατέφθασε και η Κα Κονιόρδου στην Αμφίπολι. Είναι γεγονός, ότι κανένας από τους «υψηλούς» επισκέπτες των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να αντισταθεί στην προσωπική του περιέργεια. Το σκηνικό από πρόσωπα που σπεύδουν, πάντα ίδιο. Αποτέλεσμα, ΜΗΔΕΝ. Όλοι μαζί οι επισκέπτες, ένα πουλί. Στο τέλος συνωστίζονται οι δημοσιογράφοι για να ακούσουν το ΚΡΑ.
Υπάρχουν λόγοι, που τοποθετούν το εύρημα της ανασκαφής στην Αμφίπολι, μακράν σε σπουδαιότητα από οτιδήποτε άλλο ήρθε ποτέ στο φως. Είναι βέβαιο, ότι η δημοσιοποίηση και η παραδοχή των λόγων αυτών, θα επιφέρει αλλεπάλληλα τσουνάμι επισκεπτών. Το ακούνε αυτό οι άπρακτοι κάτοικοι και αρχές της περιοχής; Δεν πρόκειται για έναν απλό αρχαιολογικό χώρο, αλλά για μια ανοικτή πόρτα στο παρελθόν. Ο ορισμός του μνημείου λοιπόν είναι αυτός:
1.ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΙΕΡΟ : Πρόκειται για το χώρο που περιλαμβάνεται μέσα στον τεράστιο κυκλικό περίβολο. Δυο ιδιαιτερότητες το τοποθετούν σε εξέχουσα θέση. Δεν καταστράφηκε και είναι ακέραιο καταχωμένο, όπως και ότι πρόκειται για την μητρόπολη των απανταχού Καβειρίων. Είναι άπειρα πιο ελκυστικό, να επισκέπτεται κανείς ακέραια οικήματα, παρά θεμέλια μόνο.
2. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ : Το ιερό υπήρξε κατασκεύασμα της ίδιας της Ολυμπιάδας. Το δικό της πνεύμα πλανιέται εκεί. Από εκεί ξεκίνησε η λατρεία που έμελλε να επικρατήσει στους αιώνες που ακολούθησαν.
3. ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ : Μέσα στο χώρο, υπήρξε το νομισματοκοπείο των Μακεδόνων, που εξυπηρέτησε από τον Φίλιππο και μετά, όλους τους Μακεδόνες βασιλείς που ακολούθησαν.
4. ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΙΕΡΟΥ : Το ιερό της Αμφίπολης, σαν άλλο Βατικανό, είχε τα δικά του νομίσματα. Μέγα δείγμα της σπουδαιότητας του χώρου.
 5. ΜΑΝΤΕΙΟ : Στον καθοσιωμένο χώρο του Καβειρίου, ακριβώς αυτό που αποκάλυψε έως τώρα η ανασκαφή, για τις ανάγκες της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα ίδρυσε μαντείο. Κανένα άλλο μαντείο της αρχαιότητας, δεν σώζεται ακέραιο.
6. ΤΑΦΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ : Το μαντείο ιδρύθηκε εκεί που προηγουμένως τοποθετήθηκε ο Φίλιππος Β΄. Τόπος ταφής του μυημένου βασιλιά, ήταν υποχρεωτικό να ήταν Καβείριος και άρα ιερός χώρος.
7. ΤΑΦΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ : ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ, δηλαδή του Αλεξάνδρου, λατρεύτηκε το άγαλμα του Βουκεφάλα, που βρίσκονταν στο χώρο του μαντείου και σήμερα είναι στο μουσείο Καπιτώλιο της Ρώμης.
8. ΙΕΡΟ ΘΕΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ : Σε κάποια γωνιά, στο Καβείριο μέσα, υπάρχει το ιερό του θεού Στρυμόνα.
9. ΙΕΡΟ ΡΗΣΟΥ : Το ιερό του μυθικού οικιστή της Αμφίπολης, βρίσκεται κι αυτό μέσα στα όρια του περιβόλου.
10. ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Αν η επιμόρφωση είναι το ζητούμενο, τότε οι δεκάδες παράμετροι άγνωστων επί το πλείστον θεμάτων που πηγάζουν από το μνημείο, προσφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου