Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Σε παλαιότερη ανάρτηση που την ονόμασα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, παρουσίασα το νόμισμα του Φιλίππου που μνημονεύει την πρώτη του Ολυμπιακή νίκη (1). Το συνέκρινα με το απλό νόμισμα του Φιλίππου (2) και επεσήμανα τις ουσιώδεις διαφορές που δεν επιτρέπουν να θεωρούμε αυτά, ίδιο νόμισμα.
Στο Ολυμπιακό νόμισμα μπροστά, είναι ο Ηρακλής και όχι η κεφαλή άνδρα με ταινία στα μαλλιά. Ο αναβάτης πίσω, είναι ανασηκωμένος, δεν κάθεται στη ράχη του αλόγου και το καμτσικώνει για να τρέξει γρηγορότερα. Όπως είναι γνωστό, ο Φίλιππος έγινε Ολυμπιονίκης από αυτόν τον αγώνα.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους εμφανίστηκε ένα σε δημοπρασία που τελείωσε σήμερα. Εμφανίστηκε και περιγράφηκε βέβαια σαν απλό και ως εκ τούτου χρειάστηκα μόνο 25 ευρώ για να το κάνω ιδιοκτησία μου. Μερικές φορές, είναι καλά τα μάτια των αρχαιολόγων να είναι κλειστά από την αμάθεια. Αν κάποτε αντιληφτούν την διαφορετικότητα των δυο τύπων, τότε τον Ολυμπιακό τύπο, θα μπορούν μόνο μεγαλοσυλλέκτες να αποκτήσουν. 10000 προς 1, είναι η αναλογία εμφάνισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου