Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΚΕΤΡΙΠΟΡΙΣ ΤΩΝ ΟΔΡΥΣΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

ΚΕΤΡΙΠΟΡΙΣ ΤΩΝ ΟΔΡΥΣΩΝ ΘΡΑΚΩΝ
Από την βασιλεία του Τήρη Α΄(500 π. Χ.), οι Οδρύσες Θράκες υπήρχαν παραδοσιακά στην πέριξ του Παγγαίου περιοχή. Τελευταίος ηγεμόνας Οδρύσης ήταν ο Κετρίπορις (358 – 352 π. Χ.) που έδρα του είχε τις Κρηνίδες, μετέπειτα Φίλιπποι. Τομέας του ήταν τα εδάφη βόρεια του Παγγαίου, χωρίς αυτά να είναι Θρακικά, αφού Νεοπολίτες και Θασίτες κυρίως, κυριαρχούσαν εκεί. Την ίδια εποχή, βασιλείς των Οδρυσών, ήταν ο Αμάδοκος και ο Κερσοβλέπτης, με τους οποίους ήταν σε αντιπαράθεση.
Επρόκειτο για έναν απόλυτα εξελληνισμένο ηγεμόνα, όπως φανερώνουν τα νομίσματα που εξέδωσε. Αυτά δεν μιμούνταν Ελληνικούς τύπους, παρά είχαν δική τους θεματολογία. Είχε δυο νομισματικούς τύπους. Τον κλασικό τύπο με τα διονυσιακά χαρακτηριστικά (Διόνυσος, κάνθαρο και θύρσο), που υπονοούσαν την μύησή του στην Διονυσιακή λατρεία και τον πολεμικό τύπο (Απόλλων, αιχμή ακοντίου) που λόγω σπανιότητας είναι παντελώς άγνωστος. Όλα φέρουν το όνομά του ΚΕΤΡΙΠΟΡΙΟΣ.
Υπήρξε η ψυχή της αντίστασης κατά του Φιλίππου, στην οποία τελικά έμεινε μόνος, χάνοντας το 353 π. Χ. οριστικά τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου