Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ


ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ
Σε προηγούμενο κείμενο, έδωσα ερμηνεία στο δίγραμμα Δ Ι, που θα πει Δ-ημιουργού Ι-ερό. Κάποιες φορές, είναι αυτό μέσα στον στρογγυλό περίβολο (1), που εμφανώς ξεχωρίζει από έναν απλό κύκλο. Το ιερό του περιβόλου όμως, όπως φανερώνουν τα Αμφιπολίτικα νομίσματα του Αλεξάνδρου (2,3), είναι και ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ ΙΕΡΟ (Τ Ι). Υποδηλώνουν σαφέστατα από μια άλλη οπτική γωνία, ότι το ιερό με τον περίβολο ήταν Τημενίδων έργο.
Το γράμμα Τ (Τημενίδες) βέβαια υπάρχει και μόνο του, άλλοτε μέσα σε στεφάνι και άλλοτε όχι (4). Τότε δεν υποδηλώνει το ιερό, αλλά μόνο την παρουσία των Τημενιδών. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τα συνοδευτικά σύμβολα, προκύπτει και η ερμηνεία.
Δ-ημιουργού Ι-ερό και Τ-ημενίδων Ι-ερό, αλλά και Σ-τρυμόνος Ι-ερό Σ Ι σε άλλο ανάλογο δίγραμμα που δεν παρουσίασα ακόμα. Κανένα άλλο γράμμα πλην των Δ Τ Σ δεν συνοδεύει το αρχικό του Ι-ερού. Είναι μια σαφέστατη έμμεση αναφορά από νομίσματα της Αμφίπολης, για την ιερή χρήση του μνημείου εκεί. Προφανώς οι αρχαίοι δεν επέλεξαν τα γράμματα με κλήρωση.
Κλήρωση κάναμε εμείς στην ανασκαφή και το μπαλάκι έπεσε σε αναρμόδιους. Σταματήστε τον κατήφορο της άγνοιας που πήρατε, υποκλιθείτε εκεί και παρατήστε τα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου