Σάββατο 14 Απριλίου 2018

· Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ
Το ψηφιδωτό που περίτρανα δείχνει την παρουσία της Ολυμπιάδας στο Καβείριο του Φενεού (2), μας επιτρέπει να δώσουμε πιθανή ταυτότητα στην προτομή που βρέθηκε εκεί (1). Σε ένα χώρο όπου βρέθηκε και ενεπίγραφη βάση, αλλά και άλλες βάσεις αγαλμάτων, είναι αδύνατον η προτομή να ταυτιστεί με κάποια από αυτές. Αφού το Καβείριο το ονόμασαν ασκληπιείο, την γυναίκα την ονόμασαν ΥΓΕΙΑ. Αν αυτή δεν ανταποκρίνεται στα γνωρίσματα της θεάς, ελάχιστη σημασία έχει για τα «κοράκια» της αρχαιολογίας.
Είναι δόγμα των ανθελλήνων, να μην αναζητούμε διάσημους νεκρούς του παρελθόντος, ούτε βέβαια και τα αγάλματά τους. Ξέρουν ότι δεν είναι ελκυστικό να επισκέπτεται κάποιος αφηρημένες θεότητες ή ανώνυμα αγάλματα, όπως βέβαια και ανώνυμους τάφους. Έτσι η επισκεψιμότητα βυθίζεται και αυτοί είναι μέσα στην καλή χαρά.
Το μουσείο Φενεού λοιπόν, έχει ένα μεγάλο διάσημο εύρημα, που λέγεται ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ και μητέρα του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Έχει και το ψηφιδωτό. Τι λέτε κι εσείς κύριε Κίσσα; Δεν βρίσκετε ότι οι δικές σας γυναίκες, συγκρίνονται άνετα με αυτές της Αμφίπολης (3,4); Ανήκετε μήπως στο δόγμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου