Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ!!!

ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ!!!
Ο τίτλος βέβαια της ανάρτησης είναι σαρκαστικός, όμως βάση του ψηφιδωτού, δεν είχε παλάτι ο Φίλιππος μόνο στη Βεργίνα, αλλά είχε και στον Φενεό της Αρκαδίας! Το έγχρωμο ψηφιδωτό είναι στη Βεργίνα και το πανομοιότυπο ασπρόμαυρο στο Φενεό. Εκεί σε περίοπτη θέση με 750 μέτρα υψόμετρο το βάφτισαν Ασκληπιείο, αν και το νόμισμα θα έπρεπε να διαφωτίσει για το είδος ιερού που υπήρχε εκεί. Καβείριο όπως και στη Βεργίνα λοιπόν. Ένα ακόμα, που αναπαρασταίνει το μνημείο μητρόπολη της Αμφίπολης, με την αρχιέρεια Ολυμπιάδα να το προστατεύει από 4 πλευρές.
Επίσημα περιγράφεται στον Φενεό σαν μια κεντρική ροζέτα με γεωμετρικά σχήματα, φύλλα, βλαστούς, ταινίες και μαιάνδρους, που στις 4 άκρες υπάρχει η μορφή μιας θεάς. Το «ιερό τέρας» της αρχαιολογίας στη Βεργίνα, το περιγράφει σαν ένα υπέροχο λουλούδι που ανθίζει και απλά το προσπερνά. Αλλά ας αφήσουμε τη Βεργίνα που οι εκεί σαχλαμάρες έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης και ας μείνουμε στο Φενεό.
Σε τι πράγμα είστε υποτελείς ρε αρχαιολόγοι της κακιάς ώρας και δεν δημοσιεύετε φωτογραφίες του ψηφιδωτού που αποκαλύψατε εκεί; Μα για τον ίδιο λόγο που κάνετε και πολλά άλλα. Η ενέργειά σας δείχνει δόλο, γιατί ξέρετε ότι αυτό το ψηφιδωτό είναι σημείο αναφοράς και εκφράζει κάτι συγκεκριμένο. Σημείο αναφοράς και για άλλα Καβείρια αλλού, που βέβαια κανένα από αυτά δεν είναι παλάτι, όπως θέλει να το περάσει το «ιερό τέρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου