Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΘΑΦΤΗΚΕ (1)+ (2)

Ο ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΘΑΦΤΗΚΕ (1)
Πέρασαν μήνες, από όταν η ίδια φωτογραφία αποκάλυψε το θάψιμο του περιβόλου. Αστείες δικαιολογίες ακούστηκαν, που όμως τις διαψεύδει η κατάχωση που έγινε σαν από κλέφτες στα κρυφά. Κάποιοι εξωμερίτες, που το καλό του τόπου μας με την πολύ στενή έννοια, καν δεν τους ενδιαφέρει, το αποφάσισαν.
Όσο ο περίβολος ήταν σε κοινή θέα, τα λεωφορεία δεν σταματούσαν να έρχονται. Έστω και από απόσταση, οι επισκέπτες θαύμαζαν και φαντάζονταν ο καθένας με τα δικά του κριτήρια, τα εκπληκτικά που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Το αλισβερίσι αυτό και η σύνδεση του μνημείου με τον έξω κόσμο, έπρεπε να διακοπεί. Και φαίνεται να την διέκοψαν, με εφαρμογή του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Αντίπαλο δέος σε αυτήν την κακοήθεια, πρώτα απ όλους, θα περίμενε κανείς να είναι σύσσωμος ο δήμος Αμφίπολης, όλοι οι δημότες και περισσότερο οι επαγγελματίες που ονειρεύτηκαν καλύτερες εποχές. Όλοι αυτοί προδόθηκαν και μάλιστα εκ των έσω.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΥΓ. Κοινωνία χωρίς αντανακλαστικά, είναι καταδικασμένη να πεθάνει.
O ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΘΑΦΤΗΚΕ
Είναι διαφορετικά να προωθείς μια ανασκαφή στο άγνωστο, ελπίζοντας σε κάτι και άλλο να ξέρεις προκαταβολικά τι πρόκειται να συναντήσεις. Η πρώτη περίπτωση, επιτρέπει ακόμα και στην κυρία Κοταρρίδου της Βεργίνας να εκφράζει άποψη, έστω κι αν αυτή είναι φαιδρή. Κατ αυτήν, αφού μπορεί και να μην έχει τίποτα παραμέσα όπως ισχυρίζεται, οι αρχαίοι με λαμπρό περίβολο περιέκλεισαν το κενό. Ανασκαφή στο άγνωστο όμως στην Αμφίπολη δεν υπάρχει και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό στους πολλών ειδικοτήτων νεκροθάφτες της ιστορίας μας.
Υπάρχουν τέσσερις φάκελοι σε μένα, με πιο ογκώδη αυτόν που αποκαλύπτει το ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΙΕΡΟ της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ. Πρόκειται για τον χώρο εντός του περιβόλου που δεν ανασκάφηκε ακόμα και τα δεδομένα του οποίου, φρόντισαν οι αρχαίοι μέσα από τα νομίσματα, να μας μεταβιβάσουν. Εκτός από το άθικτο Καβείριο (1) περιμένουν υπομονετικά εκεί τα ιερά του ΣΤΡΥΜΟΝΑ και του ΡΗΣΟΥ. Οι άλλοι αφορούν το ΜΑΝΤΕΙΟ, τον ΤΑΦΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ και το ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ του ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ.
Περνά λοιπόν από το μυαλό απίθανων τύπων εκεί στο ΥΠΠΟ, να πνίξουν τα παραπάνω. Το άγνωστο θα τους βοηθούσε, η λίστα που ακτινοβολεί όμως, θα τους συντρίψει.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
(1) Ότι μέσα από ερείπια, φανταζόμασταν για την θρησκεία των προγόνων μας, θα αποκαλυφθεί μπροστά μας σε κάθε της λεπτομέρεια. Άθικτοι χώροι, όπου μέσα ιερουργούσε η ίδια η Ολυμπιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου