Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ

ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ
Οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αφού αυτή είναι η δουλειά τους, πρέπει να μάθουν να κοιτούν σαν αρχαίοι Έλληνες. Να αφήσουν το πρώτο κοίταγμα κατά μέρος και να επικεντρώνονται στο δεύτερο. Σε αυτό η εικόνα αιωρείται και μεταβάλλεται. Εκεί περνάνε τα μηνύματά τους οι αρχαίοι και σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει. Δεν επικρατεί βέβαια αναρχία και όλα έχουν κανόνες. Κανόνες που τους όρισαν οι αρχαίοι και κανένας δεν φρόντισε να τους μάθει σήμερα.
Σ αυτό ακριβώς το σημείο, από αυτή την παθογένεια, προκύπτει το τεράστιο έλλειμμα ιστορίας που υπάρχει. Τεράστια χρονικά κενά δημιουργούνται και εκεί μέσα καταποντίζεται ότι πολύτιμο θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Σ αυτό το έλλειμμα βυθίστηκε και το μνημείο του «Καστά» και τα ερωτηματικά σε αυτούς τους «ειδικούς» περισσεύουν. Αν δεν καταφέρουν να δούνε το συμβολικό, το υπονοούμενο, την αρχαία διάνοια, τότε «χαιρέτα μας τον πλάτανο». Θα κοιτάνε περίεργα όταν ακούνε για χρόνο κατασκευής και κατάχωσης. Θα απορούν άμα ακούνε για προσκύνημα, μαντείο και Καβείριο ιερό. Και άντε να τους πεις ότι η επιστημονικότητά τους είναι ανεπαρκής.
Η πρώτη ματιά στο νόμισμα κατά τον περιγραφέα «ειδικό», δείχνει τον ήλιο σε νόμισμα του Φιλίππου Ε΄. Θα έπρεπε να μπορεί να διακρίνει όμως, ότι πρόκειται για τον αποθεωμένο Αλέξανδρο, που κατά τον Πλάτωνα, μια ψυχή που εκθεώνεται οδηγείται στο φώς. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε Καβείριο, όπου κατ εξοχήν υπήρχε η λατρεία του υπέρτατου των μεγάλων θεών (Θ) Ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου