Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΤΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Άσχετα αν δεκαετίες τώρα αναφέρονται τα ίδια πέντε ή έξι Καβείρια, αυτά είναι πολύ περισσότερα. Πέρα από της Αμφίπολης που θα είναι το κερασάκι στην τούρτα, ας δούμε ένα άλλο περίτρανο Καβείριο. Ήταν στα αρχαία Δίκαια της Θράκης (Φανάρι) και ήταν ανώτερο αυτών που μόνο τα ονόματα ξέρουμε σήμερα. 
Το ιερατείο ήταν τόσο ισχυρό εκεί, ώστε όλη η νομισματοκοπία περιστρέφονταν στην Καβείρια λατρεία. Βασικός από τους μεγάλους θεούς στα Δίκαια, ήταν ο Ηρακλής. Ήταν παρών σε όλα σχεδόν τα νομίσματα της πόλης (1). Το σύμβολο του θεού Ήλιου ο κόκορας, συνόδευε τον Ηρακλή στα νομίσματα, όπως και το δηλωτικό των μεγάλων θεών ΘΗΤΑ (1).
Δέστε τι άλλο σκαρφίστηκαν οι αρχαίοι για να κάνουν εκεί. Τα μηνύματα των Καβειρίων, τα αποτύπωσαν στην έκφραση προσώπων πάνω στα νομίσματα. Την αυστηρότητα (2) και τα σφιχτά χείλη της σιωπής (3) που επιβάλλονταν στους μυημένους. Την έκπληξη (4) και την απορία (5) στα πρόσωπα των αμύητων και τέλος την συμπάθεια (6) και κατανόηση (7) στα πρόσωπα πάλι των μυημένων.
Το Καβείριο στα Δίκαια ήταν πανάρχαιο και κανένας δεν αντιλήφθηκε ότι υπήρχε. Το ίδιο και της Αμφίπολης που παρουσιάζεται τώρα, το ίδιο και καμιά εικοσαριά άλλα, των οποίων θα έρθει η ώρα. Επέλεξα να παρουσιάσω αυτό, για την ιδιαιτερότητα των προσώπων και να το αφιερώσω στην ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης. Μπορεί να ξυπνήσουν συνειρμοί και να έρθουν καλύτερες μέρες. Πες πες, ίσως μάθουν τελικά να κοιτάνε Ελληνικά!!! Αν πάντως εσείς ελπίζετε να γίνει έτσι, εγώ το αποκλείω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου