Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Στα χρόνια του Φιλίππου που κατασκευάστηκε ο λέοντας και αργότερα στου Αλεξάνδρου, δεν έχουμε απεικόνισή του σε νομίσματα, γιατί η θεματολογία και των δυο ήταν λατρευτική. Όταν αργότερα δεν συνέβαινε αυτό, πάλι δεν απεικονίστηκε πουθενά και αυτό γιατί δεν θεωρήθηκε κάτι μοναδικό για τη Μακεδονία. Άλλωστε υπήρχε ο πανομοιότυπος λέοντας της Χαιρώνειας. Ο Κάσσανδρος βέβαια χρησιμοποίησε το λιοντάρι στη θεματολογία του (2), όμως δεν ήταν της Αμφίπολης. Ήταν καθαρά ο συμβολισμός των Μακεδόνων σ αυτό.
Στις αποικίες των Μακεδόνων όμως στην ανατολή, δεν συνέβαινε το ίδιο. Εκεί ήθελαν να θυμούνται πράγματα της πατρίδας. Ένα από αυτά ήταν και το λιοντάρι της Αμφίπολης. Στην Πέλτη της Φρυγίας το απεικόνισαν (3) σε αυτόνομα νομίσματα του 3ου π. Χ. αιώνα. Να σημειωθεί δε, ότι η στάση του λιονταριού της Αμφίπολης είναι μοναδική, ανάμεσα σε δεκάδες νομισματικούς τύπους με λιοντάρια. Δεν είναι ακριβές λοιπόν, ότι δεν έχουμε την παραμικρή αναφορά για τον λέοντα της Αμφίπολης. Απλά για μία ακόμα φορά, κανείς δεν ασχολήθηκε με τα νομίσματα.
Οι Πελτινοί εκτός από τη Μακεδονική θεματολογία στα νομίσματά τους, δεν δίσταζαν να αναφέρουν και την εθνότητά τους (ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ) σε αυτά (1).
Οι πληροφορίες για την Πέλτη, προέρχονται από το υπό έκδοση βιβλίο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου