Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΚΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Όταν ο Καρακάλλας (198 – 217 μ. Χ.) εγκατέστησε το προσκύνημα του Αλεξάνδρου στη Μακεδονία, όρισε νέα νομισματική πολιτική μόνο εκεί. Έδωσε ρητή εντολή στα οκτώ ενεργά νομισματοκοπεία τότε, να αγνοήσουν τον ίδιο και τα νομίσματα να φέρουν το πορτρέτο του Αλεξάνδρου. Πράγματι, εκατομμύρια νομίσματα σε δεκάδες τύπους και εκατοντάδες παραλλαγές, κυκλοφόρησαν. Αμφίπολις, Φίλιπποι, Κασσάνδρεια, Θεσσαλονίκη, Δίον, Πέλλα, Έδεσσα και Βέροια, είχαν να επιδείξουν από μηδενικά έως άκρως ελάχιστα πορτρέτα του Καρακάλλα! Θα λέγαμε, ότι αυτά υπήρχαν μόνο για συλλεκτική αξία.
Το νομισματοκοπείο των ΣΤΟΒΩΝ (STOBI) στα Σκόπια, δεν συμπεριλήφθηκε στον κανόνα της Μακεδονίας και τα πορτρέτα του Καρακάλλα, εξακολουθούσαν να κόβονται εκεί σε δεκάδες τύπους και παραλλαγές! Βέβαια δεν ήταν μόνο ο Καρακάλλας που ήξερε μέχρι που έφταναν προς βορρά τα όρια της Μακεδονίας. Όλοι το ήξεραν τότε και δεν έκανε εντύπωση η μη συμμετοχή του Σκοπιανού πληθυσμού στα Μακεδονικά πράγματα.
Είναι εύκολο σήμερα για το ένα μέρος να ισχυρίζεται ότι θέλει, όταν το άλλο μέρος δεν φαίνεται να έχει διάθεση προσφυγής σε επιχειρήματα. Ακόμα πιο εύκολα είναι τα αυτονόητα συνθήματα από μέρους μας που ουσιαστικά δεν αποδεικνύουν τίποτα. Τα νομισματικά επιχειρήματα που ξεκαθαρίζουν τις δυο επικράτειες, γεμίζουν βιβλίο! ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΝΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ της πλάκας, που τέτοιες είστε αν δεν αποδείξετε το αντίθετο. Θα έπρεπε να με βρείτε πριν ένα χρόνο, όταν δημοσίευσα πρώτη φορά, με άλλα επιχειρήματα βέβαια, το άρθρο «ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ». Και ακόμα χειρότερα, το έστειλα τότε στον τότε πρόεδρο Χατζή της Πανμακεδονικής των ΗΠΑ. Όσο είδατε εσείς κάτι, άλλο τόσο είδα κι εγώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου