Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΣΠΑΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (1)+(2)+(3)

(1)  ΣΠΑΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Άλογο με ουρά ψαριού; Ποιος μύθος το συνοδεύει; Τι κι αν ξέρει κάποιος 100 μύθους. Αυτός που δεν ξέρουμε γοητεύει. Πια πόλη έκοψε αυτά τα νομίσματα; Αστεία ερώτηση. Μα αν την ήξεραν, θα ανακάλυπταν και το μύθο. Εγώ προσωπικά, αυτή την ιστορία θέλω να ξέρω. Γιατί έχουμε το άλογο με φτερά και χωρίς; Που μας οδηγεί η απάντηση; Μα στη βαθιά ιστορία, αυτή που πουθενά δεν είναι γραμμένη. Αν κάποιος θεωρεί ότι όσα διάβασε είναι αρκετά, χάνει τα καλύτερα.
(2) ΣΠΑΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (Συνέχεια)
Η μυθολογία μας αναφέρει ότι οι Θεοί, κατά τη διαμάχη τους με τους Γίγαντες, εγκατέλειψαν τον Όλυμπο και βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη Αίγυπτο, όπου μεταμορφώθηκαν σε ζώα, για να γλιτώσουν από την καταδίωξη των Γιγάντων. Έτσι, ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας, για να γλιτώσει από το Γίγαντα Τυφώνα –ένα θεριό με εκατό κεφάλια και πύρινη ματιά- που τον κυνηγούσε, μεταμορφώθηκε σε Αίγα (κατσίκα). Η διαφυγή του όμως δεν ήταν εύκολη. Για να ξεφύγει από τον Τυφώνα, ρίχτηκε στα νερά του ποταμού Νείλου. Επειδή όμως δυσκολευόταν να κολυμπήσει, έγινε αμφίβιος, ενώ το πίσω μέρος του σώματός του μεταμορφώθηκε σε ουρά ψαριού. Ο Αιγόκερως, το ζώδιο που παριστάνεται με σώμα κατσίκας και ουρά ψαριού, είναι –σύμφωνα με τον Ερατοσθένη- ο μεταμορφωμένος Πάνας.
Ποιος ήταν ο Μονόκερως (1); Μεταμορφώθηκε κι αυτός;
·ΣΠΑΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ (3)
Θα μπορούσε να είναι ένας κένταυρος χωρίς χέρια (1), όμως ήταν κάτι άλλο που φτιάχτηκε μοναδικά για να συμβολίσει κάτι. Φτιάχτηκε για να συμβολίζει την αρχαιότερη νομισματική ένωση δυο πολιτισμών που εγώ ονόμασα ΑΙΓΟΣΑΤΥΡΟ. Επρόκειτο για τους Πιέρες του Παγγαίου που νομισματικό θέμα είχαν τον αίγαγρο (2) και τους Θασίτες που δικό τους νομισματικό θέμα είχαν τον σάτυρο (3).
Ο αιγοσάτυρος πολύ ξεκάθαρα δείχνει και παραστατικά, την νομισματική ένωση μεταξύ Θασιτών και Πιέρων. Στο σώμα του αίγαγρου από το Πιέριο νόμισμα (2) τοποθετήθηκε κεφαλή σατύρου από το Θασίτικο νόμισμα (3). Έτσι προέκυψε ο αιγοσάτυρος (1). Το βάρος του νομίσματος (15,30γρ) δεν υπάκουε στην κλίμακα υποδιαιρέσεων Θασιτών, Πιέρων και έτσι από το 510 π. Χ. έχουμε το πρώτο μετάλλιο στην νομισματική ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου