Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ
Η αποστασία των Θασιτών από την Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία (465 π. Χ.), έφερε Αθηναίους και Θασίτες σε έναν πόλεμο, που βρήκε τους δεύτερους ηττημένους. Αποτέλεσμα της ήττας ήταν οι Θασίτες να χάσουν τα μεταλλεία τους, τα οποία επέρασαν στην κυριότητα των Αθηναίων. Τα μεταλλεία αυτά εκφράζονταν σαν «Θασίτικη Περαία», που εντοπιζόταν στην νότια ηπειρωτική χώρα του Παγγαίου. Έτσι άρχισε ουσιαστικά ο «χρυσούς αιών» του Περικλέους. Το μεγαλύτερο μέρος της «Περαίας», ανήκε στο τοπικό φύλο των Ορρεσκείων, οι οποίοι φυσικά δεν έλαβαν μέρος στην προαναφερόμενη διαμάχη.
Το νομισματικό θέμα των ΟΡΡΕΣΚΕΙΩΝ ήταν ο ταύρος, όπως αποδεικνύεται στο ενεπίγραφο (ΟRR) νόμισμα (2). Η κεφαλή ταύρου στη μικρότερη υποδιαίρεση (3), χρησιμοποιήθηκε από τους Αθηναίους σαν σύμβολο σε τετράδραχμα που έκοψαν οι Αθηναίοι εκεί (1). Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η αλυσίδα στον λαιμό με τις 6 μπίλλιες από το 3 νόμισμα, μεταφέρθηκε ακριβώς η ίδια στο αθηναϊκό νόμισμα 1.
Το Αθηναϊκό αυτό νόμισμα, σφραγίζει μια περίοδο 80 ετών, όπου βασικός τόπος κοπής των Αθηναϊκών νομισμάτων, ήταν το Παγγαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου