Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Πολλοί αναρωτήθηκαν στις πάμπολλες θεωρίες της «συμφοράς» που διατυπώνονταν από την αρχή της ανασκαφής, πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο έργο να μην αναφέρεται ιστορικά. Για ακόμα μια φορά δεν ακούστηκαν νομισματικά επιχειρήματα.
 Ποτέ άλλωστε κατά το παρελθόν, σε καμιά ανασκαφική περίπτωση δεν ακούστηκαν αυτά. Αποτέλεσμα είναι μια βασανισμένη ιστορία, που βασανίζεται ακόμα και ευτυχώς όχι για πολύ. 

Ασπίδα ονόμασαν το κυκλικό πράγμα που φαίνεται στο νόμισμα (1).
 Το ίδιο έκαναν και στο άλλο νόμισμα (2), καταεξευτελίζοντας τους αρχαίους και την τέλεια πρακτική γνωρισμάτων, που επέβαλαν στις νομισματικές παραστάσεις. Την κάθε ασπίδα σε νόμισμα, την κρατά ή ακουμπά πάνω της, το άτομο που προστατεύεται από αυτήν. Αν δε είναι μόνη της, έχει απόλυτα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ασπίδα.
Σχεδιάζουν λοιπόν τον μοναδικό περίβολο της Αμφίπολης και με τη φορά που δίνουν προς τα κάτω, δείχνουν ότι πρόκειται για υπόγειο χώρο (1). Βάζουν την φύλακα σφίγγα μπροστά στον περίβολο (1) και το κοράκι που συμβόλιζε την τελετουργική μαγεία, να κάθεται επάνω σ αυτόν (1). Την καθιστή γυναίκα με την περικεφαλαία, την ονόμασαν αβίαστα Αθηνά. Όπως καταλαβαίνεται με τέτοια αρχαιολογία, μόνο οπισθοδρόμηση μπορεί να υπάρξει. Πρόκειται φυσικά για την Ολυμπιάδα Στρατονίκη, που φορά μόνο περικεφαλαία και για να αναγνωρίσουμε τη βασίλισσα, ο θρόνος που κάθεται έχει λιονταρίσια πόδια (1). Δουλειά βέβαια της Αθηνάς, δεν ήταν να ταΐζει φίδι που τυλίγεται σε δέντρο. Στο άλλο νόμισμα, το κοράκι κάθεται επάνω στο κυκλικό ιερό των μεγάλων θεών όπως λέγεται και είναι κατ ενώπιον με τη σφίγγα της Αμφίπολης. ΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΙΕΡΟ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.
 Η σφίγγα είναι της Αμφίπολης, γιατί ο συνδυασμός, μακρύ μαλλί με κάλαθο, μόνο στην Αμφίπολη υπάρχει (εικόνα).
Δυο νομίσματα μόνο!!! Δεν βρίσκεται ότι όσον αφορά τη δομή του μνημείου, ελάχιστα μένουν ακόμα να αποκαλυφθούν; Η λειτουργικότητα είναι άλλο πράγμα και θα έρθουμε και σ αυτήν
.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου