Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Μεγάλο μπάχαλο, προκάλεσαν στη νομισματική οι ταυτίσεις προσώπων. Μη γνωρίζοντας κανένας αυτή τη μεθόδευση των αρχαίων, αλλά και τα γνωρίσματα, όπως και τους συνδυασμούς αυτών περισσότερο, προκάλεσαν ιστορική αναστάτωση. Κάθε πόλη που αποφάσιζε να προβεί σε κάποια ταύτιση, το έκανε με τον δικό της τρόπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, φρόντιζαν ώστε αυτό να είναι φανερό.
Το παράδειγμά μας αναφέρεται στην ταύτιση Ολυμπιάδας και Δήμητρας στην Κύζικο. Φρόντισαν οι Κυζικινοί, ώστε να υπάρχουν ξεχωριστά νομίσματα των δυο προσώπων στην κυκλοφορία. Η Δήμητρα μέσα σε στεφάνι από στάχυα (3) και η Ολυμπιάδα σε δρύινο (4). Το στεφάνι ήταν δρύινο για να δείχνει την Μακεδονική καταγωγή. Η ταύτιση έδωσε την ΚΟΡΗ ΣΩΤΕΙΡΑ. Στα προελληνιστικά χρόνια, η Δήμητρα στα νομίσματα της Κυζίκου, αναγραφόταν ΣΩΤΕΙΡΑ (5). Η ταύτιση εντοπίζεται κυρίως στο στεφάνι της κόρης (1,2), όπου αυτό ξεκινά δάφνινο και καταλήγει σε δυο στάχυα. Άλλοτε της δίνουν κολιέ (1) από την Ολυμπιάδα (3) και άλλοτε όχι (2) από τη Δήμητρα (4).
Οι περιγραφείς νομισμάτων διαβάζουν ΚΟΡΗ ΣΩΤΕΙΡΑ και την ονομάζουν έτσι. Αν ρωτήσω την δεκάχρονη εγγονή μου, τι γράφει εδώ; Θα απαντήσει το ίδιο. Η απάντηση των «ειδικών» θα έπρεπε να είναι το παραπάνω ιστορικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου