Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ

Asterios Tsintsifos

Ο ΛΟΦΟΣ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ
Το αρχαιότερο νόμισμα με τέθριππο έρχεται από το Παγγαίο και πολύ συγκεκριμένα από τον λόφο 133 ή λόφο του αετού όπου ανήκει ο «ΚΑΣΤΑΣ». Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αυτά τα νομίσματα (1,2) χαρακτηρίζονταν Ολύνθου Χαλκιδικής. Μετά αποχαρακτηρίστηκαν γιατί δημιουργούσαν αναχρονιστικό φαινόμενο, μια και αυτά κόπηκαν πριν από την ίδρυση της Ολύνθου (479 π. χ.) και επιπλέον τόπος εύρεσης είναι ΜΟΝΟ ο λόφος του αετού. Στην ΟΛΥΝΘΟ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ δηλαδή. Είναι σαφές ότι πρόκειται για το τέθριππο του Ήλιου και τα νομίσματα κόβονταν με την επιμέλεια των αποίκων εκεί Χαλκιδαίων. Αργότερα το τέθριππο μεταφέρθηκε στη μητρόπολη Χαλκίδα και περισσότερο στις αποικίες τους στην κάτω Ιταλία. Στο πεδίο του αρχαϊκού νομίσματος (1), το σύμβολο πάνω από τα άλογα είναι Σελήνη και Ήλιος, ενώ στο άλλο μόνο Ήλιος.
Και από άλλα νομίσματα είναι βέβαιο, ότι εκεί διεξάγονταν αγώνες προς τιμή του Ήλιου και άλλοι! Όπως και σε παλαιότερες αναρτήσεις με τις Ολυμπιακές νίκες του Φιλίππου (3,4), το μαστίγιο σε αγώνες παραπέμπει. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί, ότι στον πανίερο τόπο της Αμφίπολης δεν διεξάγονταν αγώνες; Και τι αγώνες μάλιστα! Αλλά Σςςς, δεν πρέπει να ξέρουμε γι αυτούς! Άμα ξέρουμε, τότε μπαίνουν ενοχλητικές ερωτήσεις. Πως, γιατί, για ποιον, για ποια και τότε;

1 σχόλιο:

  1. MΕΓΑΣ εισαι Αστεριε και θαυμαστες οι αναρτησεις σου! Τις διαβαζουμε με το στομα ανοιχτο και αναμενουμε νεες αποκαλυψεις. ΟΙ ΘΕΟΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή