Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Asterios Tsintsifos 29 λεπτά · Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μετά τις προηγούμενες διευκρινιστικές αναρτήσεις για πύργο και πυραμίδα, θα ερμηνεύσουμε την εικονογραφία των επιστυλίων σε σχέση με το αντίστοιχο νόμισμα. Ο μάντης που στέκει αριστερά στο νόμισμα (3) και μπροστά στην πυραμίδα στα επιστύλια (1), μεταφέρει τον χρησμό, που και στις δυο περιπτώσεις είναι ιπτάμενη φτερωτή οντότητα. Είναι Νίκη (Νικηφόρος χρησμός) γι αυτό έχει φτερά και είναι ταυτισμένη λόγω του πόλου στο κεφάλι με τη Μεγάλη Μητέρα Ρέα. Στα επιστύλια ευλογεί τα όπλα των Μακεδόνων, ενώ στο νόμισμα το κάνει στους οπλίτες. Η προστασία με γυναικεία μορφή, αποσπάται στα επιστύλια από την φτερωτή οντότητα και στρέφεται στην αναχώρηση που σηματοδοτεί ο πύργος του λιμανιού. Εκεί ακολουθούν την εκστρατεία τα πνεύματα του γενάρχη των Μακεδόνων Ηρακλή, αλλά και του νεκρού Φιλίππου με την αγαπημένη του συνωρίδα, που δυο φορές τον έκανε ολυμπιονίκη. Όχι σε θέση αγωνιστικής κούρσας, είναι το ίδιο με το ψηφιδωτό στον ίδιο χώρο (2). Προηγείται βέβαια ο έφιππος Αλέξανδρος, όπως και στο νόμισμα, όπως και τα καράβια.
Η παράσταση στα επιστύλια είναι περισσότερο συμβολική και λόγω χώρου επεκτείνεται, ενώ στο νόμισμα είναι πιο απλή και πραγματική. Ο εσώτατος θάλαμος χρησμοδοσίας του μνημείου, αναπαρίσταται κανονικά, ενώ τα επιστύλια δείχνουν περισσότερο τον τρόπο εξαγωγής του χρησμού, που είναι η πυραμίδα του φωτός και της γνώσης.

1 σχόλιο:

  1. Αστεριε σε παρακολουθώ παντα με το στομα ανοιχτο και τα αυτια τεντωμένα. Οι καταπληκτικες αναλυσεις σου , μας εντυπωσιαζουν ολους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή