Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΗΤΡΩΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Η Βύβλος είναι πόλη της Φοινίκης του σημερινού Λιβάνου στις ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα με αποσπάσματα αποδιδόμενα στον θρυλικό φοίνικα ιστορικό Σαγχουνιάθων, χτίστηκε από τον Κρόνο!!! σύζυγο της Ρέας!!! ως η πρώτη πόλη στην Φοινίκη.
Στον ύμνο του για τη ΡΕΑ, γράφει ο Ορφέας: 
«Σεβαστή Ρέα θυγατέρα του Πρωτόγονου με τις πολλές μορφές, συ πού το ιερό άρμα σου οδηγεί το λιοντάρι, πού φονεύει τον ταύρο …….».
Το 400 π. Χ. έβαλε η Βύβλος το σημάδι της Ρέας στα νομίσματά της (1). Έναν αιώνα νωρίτερα στην περιοχή της Αμφίπολης, το σημάδι του λέοντα να φονεύει ταύρο, υπήρχε με ρόδακα πάνω από τη σκηνή στο νόμισμα (2). Οι μυημένοι βασιλιάδες (Μαζαίος, Περικλής) στην Ταρσό της ιερής Κιλικίας (3ος αιών π. Χ.), έκαναν το ίδιο (3). Στην Ταρσό, πόλη της Ρέας, την παράσταση υιοθέτησαν και όλοι οι μυημένοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες (4). Οι ρόδακες γύρο από το ανάγλυφο της Περσέπολης (5), παραπέμπουν πάλι στη μητρόπολη της θεάς στην Αμφίπολη!
Άγαλμα όμως, αποκαλύφθηκε μόνο στη Μεσσήνη (6)!!! Αποκαλύφθηκε και ολόκληρο το ιερό. Πότε Κε Θέμελη Πέτρο, θα πείτε τα πράγματα με το όνομά τους εκεί; Στην μικρογραφία της Αμφίπολης που είναι η Μεσσήνη; (θα επανέλθω στη Μεσσήνη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου