Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΤΟ ΣΚΗΠΤΡΟ ΤΗΣ ΡΕΑΣ




Το νόμισμα από την Καισάρεια (1) φανερώνει, ότι το σκήπτρο που υπάρχει μόνο του στο πίσω μέρος του νομίσματος, δεν είναι απλά ένα αντικείμενο, αλλά συγκεκριμένο γνώρισμα. Ένα γνώρισμα που δηλώνει τη ΡΕΑ ή με την παρουσία του δηλώνει μια από τις πολλές ταυτίσεις της θεάς. Ο τίτλος της Ουράνιας βασίλισσας που έφερε η Ρέα, αφού πρώτη αυτή αποίκησε στον Ουρανό, δικαιολογούσε το σκήπτρο. Στο δεύτερο νόμισμα με τους λέοντες πλάι στο θρόνο της (βασίλισσα), φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για τη Ρέα.
Ο συνδυασμός των γνωρισμάτων από περίπτωση σε περίπτωση διαφέρει, όμως πάντα η ταύτιση είναι ολοφάνερη. Στο χθεσινό νόμισμα (3) είναι μόνη της η Ρέα, αφού μαζί με όλα τα άλλα και η μέλισσα σε αυτήν παραπέμπει. Σε ταύτιση με τη Δήμητρα στο τέταρτο νόμισμα, ο θρόνος, το σκήπτρο και τα άνθη στο χέρι παραπέμπουν στην Ρέα, ενώ η κεφαλή και το στάχυ που είναι μαζί με τα άνθη στο χέρι, παραπέμπουν στη Δήμητρα.
Στέμμα του Ουρανού ήταν ο πόλος και το έφερε η Ρέα. Στέμμα βασίλισσας έφερε η Ολυμπιάδα (5), που στο έκτο νόμισμα με το σκήπτρο της Ρέας φανερώνει την ιδιότητά της. Εκεί υπάρχουν όλα τα γνωρίσματα της αρχιέρειας, ακόμα και ο τιμητικός τίτλος ΒΟΥΛΗ που σε αυτήν παραπέμπει, εκτός του σκήπτρου. Εκεί στην Αμφίπολη, ο αετοφόρος Δίας (7) κρατάει σκήπτρο! Τι είδους σκήπτρο είναι αυτό; ΠΕΡΙΜΕΝΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου