Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΒΕΙΡΙΑ

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΒΕΙΡΙΑ
Κατά την Τουρκοκρατία το «παράδοξον και άφωνον τούτο μνημείον», όπως το αποκαλεί ο Χατζηιωάννου, ονομαζόταν «Όφεως μάρμαρον» (Υılan Mermer). Ο ίδιος προσπαθεί να αιτιολογήσει την ονομασία αυτή με την υπόθεση ότι στην κορυφή του θα ήταν άλλοτε στημένο ένα φίδι και συμπεραίνει ότι «το περί το μνημείον μέρος ην Ασκληπιείον».
Αυτά στη Θεσσαλονίκη, όπου η στήλη σώθηκε σχεδόν ακέραιη (1). Με παραλλαγές στην όψη της, υπήρχε σε όλα τα καβείρια. Ήταν η πηγή φωτός ή ο φάρος των Καβειρίων που διέφερε κατά περίπτωση (2,3). Την εικόνα του τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη, μας δίνουν τα νομίσματα. Πλησίον της στήλης, υπήρχε κυκλική δεξαμενή (4,5). Η ίδια δεξαμενή στην πραγματική Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκε 30 περίπου μέτρα από τη στήλη. Η πληροφορία παραμένει αδημοσίευτη. Εκεί σύμφωνα με τα νομίσματα, υπάρχει η παρουσία της ΡΕΑΣ και της ΙΕΡΕΙΑΣ, όπως και ένα περιστέρι. Επρόκειτο δηλαδή για τη δεξαμενή μύησης, σαν κι αυτή που βρέθηκε και στο ανάκτορο της Βεργίνας, που η αρχαιολόγος εκεί επιμένει να το ονομάζει παλάτι του Φιλίππου! Είμαι βέβαιος, πως όταν επισκεφτώ το χώρο εκεί, θα βρω τουλάχιστον τη βάση της στήλης! Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να υπάρχει.
Και τι παράξενο πράγμα βρε παιδιά. Στο εμπρός μέρος αυτών των νομισμάτων που αριθμούν δυο τύπους, είναι ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΛΙΟΣ (4) και η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Η Ολυμπιάδα που στο πίσω μέρος είναι η ΙΕΡΕΙΑ. Οι «συνήθεις ύποπτοι» δηλαδή. Περισσότερα για τη στήλη των όφεων, στην άλλη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου