Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΛΕΝΕ: «Η χρονολόγησή του δεν έχει διασαφηνισθεί. Εικάζεται πως δημιουργήθηκε στην περίοδο μεταξύ 4ου και 6ου μ.Χ. αιώνα – από την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο οποίος και υιοθέτησε τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της Ρώμης – ιδρύοντας την “Νέα Ρώμη” όπως ονομαζόταν η Κωνσταντινούπολη». «Στην κορυφή του βάθρου υπάρχει η βάση ενός κίονα ο οποίος εικάζεται ότι στήριζε ανδριάντα. Το σύνολο της κατασκευής μαζί με το άγαλμα έφτανε τα 15-16 μ. περίπου».
«Επρόκειτο ουσιαστικά για μνημείο μιας κατηγορίας, πολυάριθμα παραδείγματα της οποίας είναι γνωστά από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ανδριάντες αυτοκρατόρων που ήταν τοποθετημένοι πάνω σε κίονες ύψους 20 έως και 50 μέτρων και δέσποζαν σε πλατείες ή οδικούς άξονες. Πρώτος ο Μεγάλος Κωνσταντίνος ύψωσε έναν τέτοιο κίονα στο Forum του ίδιου, υιοθετώντας τον τύπο από την παλιά μητρόπολη της αυτοκρατορίας, τη Ρώμη, και σηματοδοτώντας την ίδρυση της νέας πρωτεύουσας. Τον μιμήθηκαν οι μεταγενέστεροι αυτοκράτορες έως τον Φωκά (αρχές 7ου αι.)».
600 χρόνια σύμφωνα με το νόμισμα (140 – 90 π. Χ.) και 800 χρόνια πραγματικά, απέχει η αλήθεια με αυτό που μας σερβίρουν! Δόλος ή άγνοια, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει, ότι όλοι εσείς οι λάτρες της ιστορίας παραμυθιάζεστε. Το ίδιο όπως σε ΑΜΦΙΠΟΛΙ, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΟΡΧΟΜΕΝΟ, ΔΕΛΦΟΥΣ, ΑΡΓΟΣ και όπου αλλού ξεπροβάλει αρχαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου