Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

ΤΑ «ΑΡΡΗΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ

ΤΑ «ΑΡΡΗΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ
Στην αρχή φυγάδευσαν τα επιστήλια νύχτα και δεν παραδέχονταν την εύρεσή τους. Μετά αναγκάστηκαν να φανερώσουν ένα μικρό μέρος της ζωφόρου και πολύ αργότερα ένα ακόμα συμπληρωματικό μέρος. Βέβαια, από μικρό, τρελό ή άσχετο θα συμπληρώσω εγώ, μαθαίνεις την αλήθεια. Αν ήταν σχετικοί, Αλίμονο. Ποτέ δεν θα βλέπαμε το υπερπολύτιμο αυτό κομμάτι της ζωφόρου. Τι κι αν δεν φανερώσουν την υπόλοιπη, αυτό φτάνει και περισσεύει. Δείχνει την εκκίνηση της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, της οποίας προηγήθηκε χρησμοδοσία από το μαντείο του μνημείου.
Το μνημείο της Αμφίπολης στη ζωφόρο, συμβολίζεται με πυραμίδα, που από την κορυφή της ξεχύνεται φως. Στο νόμισμα, ο ήλιος ανατέλλει από την κορυφή της πυραμίδας. Πιθανότατα το ίδιο αναπαρασταίνεται και στη ζωφόρο, που όμως εκεί είναι δυσδιάκριτο. Στο νόμισμα της χρησμοδοσίας που παρουσίασα κι άλλες φορές, το μαντείο εκπροσωπεί ο εσώτατος θάλαμος, όπου βρέθηκε η σπασμένη μαρμάρινη πόρτα. Αυτό ήταν καλό για την οικονομία του χώρου, που στο νόμισμα είναι περιορισμένος. Επάνω αριστερά λοιπόν η ιέρεια Ολυμπιάδα στο νόμισμα, όπως και μπροστά από την πυραμίδα η ίδια στη ζωφόρο, δίνει τον νικηφόρο χρησμό. Αυτός ίπταται προς τα εμπρός στη ζωφόρο, αλλά και στο νόμισμα. Στην ζωφόρο ευλογεί μια στοίβα από Μακεδονικά όπλα και στο νόμισμα κάνει το ίδιο σε Μακεδόνα οπλίτη που στέκεται απέναντι από την ιέρεια σε στάση προσοχής. Μετά από αυτό, ο έφιππος Αλέξανδρος στο νόμισμα με το πεζικό του, εκκινούν για την ανατολή. Στην ζωφόρο η παράσταση είναι σαφώς πιο αναλυτική. Εμπεριέχει τη Νίκη που είδαμε εχτές με τον πεζικάριο να ακολουθεί και τον πύργο του λιμανιού που δέσποζε εκεί. Άρματα, πλοία και η φυσιογνωμία του προστάτη Ηρακλή, εκκινούν κι αυτά στην εκστρατεία. Ηγείται ο έφιππος Αλέξανδρος.
Το ΥΠΠΟ των καταχώσεων, δια του αρχιτέκτονα της ανασκαφής, διαδίδει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών και διαβουλεύσεων, μέχρι να λυθεί το μυστήριο της ανασκαφής. Ποιο μυστήριο άραγε; Όλα εκεί είναι ανοικτό βιβλίο. Πρόκειται απλά για μεθόδευση νέας κατάχωσης χωρίς χώμα, που αυτή τη φορά περιλαμβάνει ολόκληρο το μνημείο. Είναι στην διακριτική ευχέρεια της δημοτικής αρχής, να περιμένει χρόνια μέχρι να λυθεί το μυστήριο ή να αναλάβει από σήμερα κιόλας δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου