Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ)

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ)
……..Όταν ο Ορέστης, γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του σκότωσε τη μητέρα του, κυνηγημένος από τις Ερινύες, πήγε στους Μάντεις για να μάθει τι πρέπει να κάνει για να γλυτώσει από τις Ερινύες, που θόλωναν τη σκέψη του, του στερούσαν τον ύπνο, αλλά και τη γαλήνη του. Το Μαντείο τον συμβούλεψε τότε να λουστεί στη συμβολή τριών ποταμών. Τότε ο Ορέστης έφτασε στην Θράκη, ανήλθε τον Έβρο με πλεούμενο και εκεί επάνω στη συμβολή των τριών ποταμών, ΑΡΔΑ, ΕΒΡΟΥ και ΤΟΥΝΤΖΑ, λούστηκε, γλύτωσε από τις Ερινύες και σε ανάμνηση της θεραπείας του έχτισε μια πόλη με το όνομα ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, την μετέπειτα ΟΥΣΚΟΥΔΑΜΑ, που ήταν η πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Οδρυσών. Η πόλη στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα ονομάσθηκε ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού ο οποίος είχε ελληνική παιδεία και έκανε πολλά έργα στην πόλη……..
Βέβαια, τα Ελληνιστικά χρόνια των Μακεδόνων, λείπουν επιδεικτικά από τα ιστορικά δεδομένα της πόλης. Οι κάτοικοι, αιώνες μετά, δεν ξέχασαν την είσοδο του θριαμβευτή Αλέξανδρου στη πόλη τους. Την σκηνή αποθανάτισαν σε νόμισμα. Επάνω από γέφυρα, με τιμητικό άγημα μπροστά και με τον Αλέξανδρο έφιππο να ακολουθεί, όλοι μαζί εισέρχονται στην πόλη. Είναι άγνωστο σε μένα, αν η σημερινή γέφυρα έχει σχέση με την αρχαία που αναπαριστά το νόμισμα. Η ομοιότητα πάντως είναι χαρακτηριστική. Από τις καμάρες της γέφυρας, ξεπροβάλλουν τρία Μακεδονικά πλοία, τα οποία αναγνωρίζουμε από το σχήμα τους, που καλύτερα φαίνεται σε Μακεδονικά νομίσματα.
Η Ελληνιστική περίοδος, όπως τα νομίσματα αποκαλύπτουν, σημάδεψε την πόλη τόσο πολύ, ώστε η θεματολογία των νομισμάτων της Ρωμαϊκής περιόδου, ήταν Μακεδονική. Κατά κανόνα λατρευτική, με πρωταγωνιστές την Ολυμπιάδα, τον Αλέξανδρο και όλο το πάνθεον της λατρείας που η Ολυμπιάδα καθιέρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου