Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΓΛΥΦΟ στο ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ε ΡΕ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΤΟΥΡΙΣΤΑ
ΑΝΑΓΛΥΦΟ στο ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΛΕΝΕ: Μαρμάρινο ανάγλυφο με τη μορφή ναΐσκου που απεικονίζει έναν νεαρό, πιθανόν τον αφηρωισμένο Πολυδεύκη, υιοθετημένο γιό του Ηρώδη του Αττικού. Τυπικό παρόμοιων ανάγλυφων αφηρωισμένου νεκρού, που εδώ απεικονίζεται με το άλογό του.
Στα αριστερά, ένα δέντρο, και γύρω από αυτό ένα φίδι, πανοπλία και ξίφος. Στα δεξιά ένας δούλος κρατά το κράνος του ήρωα και μία λουτροφόρος σε βάθρο.
Είδαν νεαρό, δέντρο, φίδι, πανοπλία, ξίφος, κράνος, λουτροφόρο, άλογο και δούλο. Το τόξο του κατ αυτούς δούλου δεν το είδαν, ούτε την ασπίδα, ούτε το πουλί. Άρα ούτε καλή όραση έχουν. Συμβολισμούς δεν είδαν πουθενά. Μήπως την περιγραφή την έκανε ο φύλακας του μουσείου;
Τα νομίσματα δείχνουν: Ασπίδα Μακεδονική, πανοπλία του Αλεξάνδρου, δέντρο φίδι - Ολυμπιάδα και άλλα που φαίνονται μόνα τους σε σύγκριση. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ γιατί είναι τυπικά αυτά τα ανάγλυφα; Είναι τυπικά και όχι σπάνια, γιατί τον Πολυδεύκη και άλλους που επικαλείστε, για να μην αναφέρετε τον Αλέξανδρο, δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους.

·

Ελενα Ραστα Αστέριε, σε αυτη την στηλη που βρισκεται στο αρχαιολογικο μουσειο της Κωνσταντινουπολης και ειναι απο την Περγαμο μπορουμε να εχουμε πληροφοριες τι απεικονιζει;
https://scontent.fath3-2.fna.fbcdn.net/.../12742151...
Asterios Tsintsifos Το ίδιο πράγμα Ελένη. Οι συμβολισμοί είναι ίδιοι. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Εκεί όμως είναι και η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου