Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΜΑΙΝΑΔΕΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΛΛΕΩΝ

Ο Asterios Tsintsifos 
3
ΜΑΙΝΑΔΕΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΛΛΕΩΝ

Γιατί η μαινάδα των Τράλλεων μοιάζει τόσο πολύ με αυτές της Αμφίπολης; Αν η αρχαιολογία μπορούσε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε πολλά ερωτηματικά που αφορούν το μαντείο στην Αμφίπολη, δεν θα υπήρχαν. Μέχρι πριν αποκαλυφθούν οι μαινάδες στην Αμφίπολη, αυτή των Τράλλεων ήταν μοναδική. Ήταν απομίμηση των πρωτοτύπων της Αμφίπολης που έγινε στα αυτοκρατορικά Ρωμαϊκά χρόνια στις Τράλλεις. Γιατί όμως εκεί; Είναι ένα δεύτερο ερώτημα στο οποίο η αρχαιολογία αδυνατεί να δώσει απάντηση. 

Τα νομίσματα όμως απαντούν. Οι Τράλλεις ήταν από τα μεγαλύτερα κέντρα λατρείας Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας στην ανατολή και μόνο αυτή μαζί με την Κύζικο διοργάνωναν αγώνες ΟΛΥΜΠΙΑ (βλέπε νόμισμα) προς τιμήν του Αλεξάνδρου. Στο ίδιο νόμισμα μπροστά είναι η κεφαλή του Αλεξάνδρου.
Η μαινάδα των Τράλλεων αποδεικνύει κάτι εκεί και ακόμα δίνει στοιχεία για το πότε καταχώθηκε το μνημείο στην Αμφίπολη. Όμως ας αφήσουμε επί του παρόντος και κάτι κρυφό. Ετσι μπορεί κάποιοι να βγουν από το λήθαργό τους και να ζητήσουν επίσημα πληροφορίες, τις οποίες φυσικά και θα έχουν.
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου