Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο ιππέας της Αμφίπολης σε νόμισμα



Εφημερίδα Χρονόμετρο


    Δημοσιεύτηκε στις Αρθρο του  Αστέριου Τσίντσιφου
     Στα ίχνη της διαχρονικότητας του μνημείου και της περιόδου που αυτό καταχώθηκε, υπάρχει μια ισχυρότατη ένδειξη, ότι στα χρόνια του αυτοκράτορα Καλιγούλα (37-41 μΧ), αυτό ήταν ακόμα ανοικτό.
    Παρακάμπτοντας τις κλασικές παραστάσεις, που χρησιμοποίησαν όλοι οι αυτοκράτορες στην Αμφίπολη, σε μια μοναδική παράσταση ο Καλιγούλας, έβαλε ιππέα στο πίσω μέρος νομισμάτων του (φωτό).
    Το γεγονός αυτό, από μόνο του είναι ακατανόητο γιατί παραβίαζε νομισματικές αρχές. Η παράσταση δεν αναφερόταν επί πραγματικού, αλλά σε άγαλμα που υπήρχε στην Αμφίπολη.
    Το νόμισμα είναι ΑΜΦΙΠΟΛΕΙΤΩΝ όπως φανερώνει η επιγραφή του και το άλογο είναι τοποθετημένο σε δυο βάθρα. Είναι φανερό ότι για να εκδοθεί αυτό το νόμισμα, κάποιο γεγονός συνέβη επί βασιλείας του Καλιγούλα.
    Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατάχωση του μνημείου και έτσι το άγαλμα να απομακρύνθηκε από το χώρο, ή απλά να μεταφέρθηκε στη Ρώμη γιατί έτσι επιθύμησε ο αυτοκράτορας.
    Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση εργασίας, που ενισχύεται από τη βεβαιότητα της ανασκαφικής ομάδας, ότι στον δεύτερο θάλαμο υπήρχε βάθρο με βαρύτατο μπρούντζινο άγαλμα.
    Στο μουσείο CAPITOL της Ρώμης, φυλάσσεται μπρούντζινο άλογο σε φυσικό μέγεθος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί η προέλευσή του (φωτό).
    Η μεγάλη τρύπα στο επάνω μέρος, δείχνει ότι κάποτε είχε και ιππέα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, να πρόκειται για το άλογο της Αμφίπολης, που ο Καλιγούλας μετέφερε. Άλλωστε η στάση των δυο αλόγων είναι πανομοιότυπη.
    Όσον αφορά την ταυτότητα του ιππέα, αυτή πλέον έχει προσδιοριστεί. Είναι η μία από τις δυο κλασικές απεικονίσεις του «Θράκα ήρωα ιππέα», που από τούδε και στο εξής θα ονομάζεται Αλέξανδρος ήρωας ιππέας.
    Το απόλυτο αποδεικτικό υλικό γι αυτό υπάρχει στο βιβλίο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», που πολύ σύντομα θα εκδοθεί. Αν αυτό συνδυαστεί με την αποκάλυψη του μαντείου ειδικού σκοπού, που φτιάχτηκε για τον Αλέξανδρο και την εκστρατεία του, τότε η πιθανότητα να μην ήταν το άγαλμα μέσα εκεί, είναι πολύ μικρή.
    Πέρα αυτών, θέση στα αυτοκρατορικά νομίσματα δεν είχε ο οποιοσδήποτε.
    Κλείνοντας, θα επανέλθω στο θέμα της κατάχωσης. Μόνο τα νομίσματα μπορούν να πουν με βεβαιότητα, πότε το μνημείο συνολικά καταχώθηκε. Και το πότε, αλλά κυρίως το γιατί, που είναι στενά συνδεδεμένα με την Καβείρια ιδιότητα του μνημείου.

    http://www.xronometro.com/agalma-tsitsifos/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου