Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ
Όσοι γνωρίζουν τα Βισαλτικά πράγματα, ξέρουν ότι εμάς τους Νιγριτινούς μας αποκαλούν «σκλάδες». Είναι κοροϊδευτικό σήμερα και προκαλεί το γέλιο στα αλληλοπειράγματα.
Στην αρχαιότητα τα πράγματα όμως ήταν σοβαρά. Χώρος Εκάτης η ευρύτερη Βισαλτία, όπου εκεί εμπλέχτηκε αυτή στην αρπαγή της Περσεφόνης στο γνωστό μύθο. Στη διαδρομή και στα πλαίσια του μύθου, ταυτίστηκε με την Δήμητρα, την κόρη, την Αρτέμιδα φωσφόρο και έγινε έτσι τρίμορφη. Στο νόμισμα η Εκάτη κρατά στα έξι χέρια της, τα δηλωτικά των τριών θεαινών, ενώ στα κεφάλια έχει το διάδημα «τείχος» που παραπέμπει στη Ρέα. Αλλού, κάθε μια από τις τρις κεφαλές, έχει τον πόλο, πάλι της Ρέας. Σωστά λοιπόν στη θεά με τα τρία πρόσωπα, ο Ησίοδος αναγνωρίζει την επουράνια Ρέα, αφού μαζί με την Εκάτη ταυτίζονται στην εξουσία των τριών βασιλείων, γης, ουρανού και θαλάσσης. Η Εκάτη λοιπόν, ήταν η χθόνια μορφή της Ρέας και τόπος λατρείας της η ΝΙΓΡΙΤΑ, τότε ΓΡΑΙΑ.
Τα μαύρα σκυλιά όπως δείχνει η εικόνα μας, χαρακτήριζαν την τρίμορφη με όλες της τις ιδιότητες όπως καταγράφονται. Γινόντουσαν ακόμα και θυσίες νεαρών σκύλων τότε, για «καθαρμό». Το «σκλάδες» πέρασε λοιπόν μέσα από τους αιώνες σαν πιστοί της Εκάτης, που όμως η αιτία χάθηκε στη διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου