Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

· Η ΣΦΑΙΡΑ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Η ΣΦΑΙΡΑ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ
Σχεδόν όλες οι 200 περίπου πέτρες που βρέθηκαν, είναι φτιαγμένες από σκληρό γρανίτη από το βουνό Talamanca που βρίσκετε 50 μίλια μακριά από την τοποθεσία που βρέθηκαν!! Οι πέτρες είναι όλες τέλεια φτιαγμένες και έτσι εξάπτουν τη φαντασία για τον τρόπο που κατασκευάστηκαν. Η πιο βαριά ξεπερνά τους 12 τόνους και η πιο μικρή τα 100 γραμμάρια! Έχει υπολογιστεί η κατασκευή τους, ανάμεσα στο 1500 και 500 π. Χ.
Όταν ανακάλυπταν τις πέτρες κάποιες φορές ήταν σε ομάδες των δώδεκα και κάποιες φορές σε ομάδες των είκοσι. Πάντα αυτές η ομάδες ήταν ευθυγραμμισμένες Νότια ή Βόρια! Υπάρχει και μια πέτρα, πάνω στην οποία έχουν σμιλευτεί πετρογλυφικά που αποδόθηκαν σε αστερισμούς!
Διαστροφή όμως κι αυτή που την είχαν οι αρχαίοι της Κόστα Ρίκα! Τι να σήμαινε άραγε η σφαίρα γι αυτούς; Πόσο εύκολα ή δύσκολα την κατασκεύαζαν; Γιατί τα πολλαπλά μεγέθη; Τι συμβόλιζε; Ήταν μέρος κάποιας τελετουργίας; Ποιος κατ αυτούς κατοικούσε μέσα στη σφαίρα; Ποιος τελικά τους έμαθε αυτά το κόλπα;
Ένα ακόμα μυστήριο λένε λοιπόν που βασανίζει την αρχαιολογία. Μυστήριο βέβαια, γιατί δεν ξέρουν την «τύφλα» τους. Έχουν και το θράσος, να θέλουν να φτάσουν και στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου