Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ




Asterios Tsintsifos



ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ

5.000 χρόνια πριν. Ο «ΚΑΣΤΑΣ» της Αμφίπολης ήταν το ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ της Αγγλίας. Ο «ΚΑΣΤΑΣ» βέβαια ανακαινίστηκε από την Ολυμπιάδα και πήρε την μορφή που ξέρουμε σήμερα. Το ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ δεν είχε συνέχεια.
Και τα δυο ήταν ΗΛΙΑΚΑ μνημεία. Ορίζονται από κύκλο. Το κεντρικό οικοδόμημα είναι ακριβώς στο κέντρο (στον ΚΑΣΤΑ δεν λένε να σκάψουν). Υπάκουαν και τα δυο στις ΙΔΙΕΣ προκαθορισμένες ιερές Πελασγομινωικές διαστάσεις. Ήταν τόποι λατρείας και μυητικοί χώροι και σαν τέτοιοι φιλοξενούσαν ταφές μυημένων. Στο ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ αποκαλύφθηκαν οι ταφές, όπως και στον «ΚΑΣΤΑ», επάνω στον φυσικό λόφο που εμπεριέχει ο περίβολος. Εδώ είναι και η μοναδική διαφοροποίηση των δυο τόπων. Ας φανταστούμε ότι το κυκλικό οικοδόμημα όπως το βλέπουμε στην Αγγλία, αλλά σε πιο σύγχρονη μορφή βέβαια, ήταν περιμετρικά της κορυφής του λόφου. Οι αρχαίες ταφές παρέμεναν ανέγγιχτες, γιατί προσέθεταν στην καθοσίωση.
Από μόνα τους τα ιερά καθοσίωναν το χώρο και ήταν ο ενδεδειγμένος τόπος ταφής των πιστών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κλασικής εποχής, ήταν το ΚΑΒΕΙΡΙΟ της Βεργίνας (παλάτι κατά τους παραμυθατζήδες), όπου κατά χιλιάδες επιφανείς και μη, είναι θαμμένοι πέριξ αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου