Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΑ

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΑ
Ο αληθινός τραγικός μύθος του Θράκα βασιλιά, περνάει μέσα από τη μεταμόρφωση της Βάκχας Αμβροσίας. Όταν ο Διόνυσος επιχείρησε να διασχίσει το βασίλειο του Λυκούργου, αυτός τον εμπόδισε και μάλιστα συνέλαβε όλη την ακολουθία του. Με τη βοήθεια της Ρέας (1) ο Διόνυσος διαφεύγει, βρίσκοντας καταφύγιο στην Θέτιδα κόρη του Νηρέα.
Ο Λυκούργος πάλι με θεϊκή παρέμβαση χάνει τα λογικά του, αρπάζει πέλεκυ και ξεκινά να κόψει και ξεριζώσει όλα τα αμπέλια. Νόμιζε με αυτόν τον τρόπο ότι εκδικείται τον Διόνυσο. Στην τρέλα του όμως σκοτώνει τον γιο του Δρύαντα, καθώς τον πέρασε για κλήμα αμπέλου. Με την ίδια παρέμβαση εν τω μεταξύ, απελευθερώνονται οι Βάκχες και οι σάτυροι που ανήκαν στην ακολουθία του θεού.
Ασταμάτητος ο Λυκούργος, αφού ερήμωσε τον τόπο από τα αμπέλια, πλησίασε με ερωτικές διαθέσεις την Βακχίδα Αμβροσία. Αφού του αρνήθηκε τις ερωτικές προτάσεις, αυτός της επετέθη με τον πέλεκυ και την σκότωσε (2). Από το αίμα της Αμβροσίας που πότισε τη γη, ξεπήδησε άμπελος και άρχισε να τυλίγει με τις κληματσίδες του τον Λυκούργο. Μάταια ήταν η προσπάθεια του Λυκούργου να ξεφύγει (3), η Αμβροσία τον στραγγάλισε. Στο νόμισμα, κάτω από το βλέμμα του Διονύσου που κρατάει θύρσο, γίνεται η μεταμόρφωση (4). Γιατί άραγε υπάρχει κεφαλή κριαριού, επάνω από αυτό;
Έτσι έκτοτε, από αυτά που συνέβησαν στη σημερινή Φυλλίδα μεταξύ Αγγίτη και Στρυμόνα ποταμών, η Αμβροσία θα είναι η ιερή άμπελος των θεών, με το κρασί της να χαρίζει αθανασία. Τι θα πει σαράντα παραλλαγές του μύθου; Ισχύει αυτός που αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αρχαίους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου