Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΓΑΛΑΣΣΟΣ (1)

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΓΑΛΑΣΣΟΣ (1)

Το καλύτερα διατηρημένο Καβείριο και από όπου στην πράξη πηγάζουν οι κανόνες για το ιδανικό Καβείριο, βρίσκεται στην Σαγαλασσό της Πισιδίας.
Στο βίντεο διακρίνουμε καθαρά την περίοπτη θέση του ιερού, που βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος της πόλης (1800 μ.) και μάλιστα είναι τελείως αόρατο από αυτή. Η πηγή, αντίστοιχη της Κασταλίας του Καβειρίου των Δελφών, που τρέχει ακόμα και σήμερα, για να τροφοδοτεί τη δεξαμενή μύησης που υπήρχε και φαίνεται παρακάτω. Στα αριστερά ο χώρος συνάθροισης μυημένων με κοντή κερκίδα 7 σειρών, όπως ανάλογη σε όλα τα Καβείρια υπάρχει (Μεσσήνη, Επίδαυρος, Λάρισα, Βεργίνα κ.α.). Οι μεμονωμένοι μεγάλοι κίονες χωρίς ειρμό που ήταν φωτιστικά σώματα, αφού στην κορυφή τους έκαιγε φωτιά. Ο θόλος, ένα επίπεδο παρακάτω δεξιά, όπως υπάρχει στους Δελφούς και στην Επίδαυρο.
Δείτε πολλές φορές το βίντεο και τα επίμαχα σημεία, ακόμα και το παρεκκλήσι στο ψηλότερο σημείο. Τα αποτρεπτικά γοργόνεια και τους διακοσμητικούς ρόδακες, όπως και τον μεγάλο Ήλιο, επάνω από εκεί που πηγάζει το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου