Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ
Μπορεί ένα νόμισμα να μην γράφει τίποτα απολύτως! Σημαίνει αυτό, ότι οι αρχαίοι δεν εξέφραζαν τίποτα; Δια της εικόνας και των συμβολισμών μόνο, εξέφραζαν 1000 φορές περισσότερα. Κατά το μια εικόνα 1000 λέξεις, που σε όλους μας είναι γνωστό. Δεν χρειαζόταν ο αρχαίος να γράψει Βουκεφάλας, φαντάστηκαν ότι η ανάμνηση του νικηφόρου και ιερού αλόγου δεν θα έσβηνε ποτέ. Φαντάστηκαν ακόμα, ότι η μοναδικότητα του αλόγου που λατρευόταν ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ και μάλιστα στην Αμφίπολη, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα διαπιστευτήρια. Αυτό που δεν φαντάστηκαν, είναι ότι θα έρθει μεσαίωνας και οι αμόρφωτοι και άρα τυφλοί σήμερα αρχαιολόγοι θα έψαχναν επιγραφές για να εκφραστούν.
Ατύχησαν οι αρχαιολόγοι. Σε σχέση με τους υπέροχους αρχαίους που εκφράζονταν έτσι, αυτοί φαντάζουν πιο χαζοί και από τα «ραδίκια». Αυτό είναι ένα πολύ μικρό νομισματικό παράδειγμα, που έχει εφαρμογή σε χιλιάδες αρχαία ευρήματα. Την απόλυτα τακτοποιημένη αρχαιότητα, τα ίδια «ραδίκια», την κατάντησαν χάος! Μη ξέροντας τι να κάνουν, παίζουν με τον πολιτισμό μας, όπως τα παιδάκια με τα κουβαδάκια στην άμμο.
Γράφοντας αυτά, μούρθε στο μυαλό η ημερίδα της Κοτταρίδη που θα γίνει την Κυριακή 30/9 στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του πολυκεντρικού μουσείο των ΑΙΓΩΝ. Θρασύτατα τα «ραδίκια». Όσοι πάτε, μην ξεχάσετε τα κουβαδάκια σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου