Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η «ΝΤΡΟΠΗ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Η «ΝΤΡΟΠΗ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Το άλλοθι που κυκλοφορεί σε αυτούς που θέλουν να εκχωρήσουν το όνομα στους Σκοπιανούς, είναι ότι τα εδάφη τους σήμερα ανήκαν τότε στη Μακεδονία. Πιπιλίζουν αυτό το ψέμα και κανένας δεν το αντικρούει. Αρκετοί από αυτούς βέβαια, χωρίς να υπάρχει αντίλογος, το πιστεύουν.
Τα βάρβαρα εδάφη που ανήκουν σήμερα στα Σκόπια, σε καμιά περίπτωση δεν ανήκαν τότε στη Μακεδονία. Αυτό δεν είναι δική μας σημερινή άποψη, αλλά η πραγματικότητα όπως την αντιμετώπισαν οι Ρωμαίοι. Έξω από την Μακεδονία, ίδρυσαν ισοπολίτιδα πόλη (municipium), που φανερώνει όλη την απάτη, αλλά και την ντροπή που θα έπρεπε να αισθάνονται οι οπαδοί του επιχειρήματος των εδαφών.
Πρόκειται για την πόλη Στόβοι (STOBI), που χωρίς να ξέρουν οι Σκοπιανοί τι πρεσβεύει, την έχουν καμάρι τους. Την ίδρυσε ο Βεσπασιανός στο δεύτερο μισό του 1ου μ. Χ. αιώνα, μαζί με άλλες τρις (LUSITANIA, BAETICA, TARRACONENSIS) στην μακρινή και αφιλόξενη Ισπανία (χάρτης 1).
Ισοπολίτιδα πόλη, γιατί η φιλοσοφία του εγχειρήματος ήταν, κάποτε να φτάσει σε επίπεδο πολιτών πόλεων της γειτονικής Μακεδονίας. Πολίτες εκεί, που έπαιρναν αυτόματα λόγω ύψιστου πολιτιστικού επιπέδου, την Ρωμαϊκή υπηκοότητα όποτε το επιθυμούσαν. Πράγμα που βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν γινόταν στην επικράτεια των απολίτιστων, γιατί έπρεπε να θεωρηθούν ικανοί γι αυτό.
Εκεί στην συμβολή των ποταμών Αξιού και Εριγώνα (χάρτης 2), αιώνες τώρα, υπάρχει η «ντροπή» των Σκοπίων. Ένας καθυστερημένος βηματισμός, που ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει αυτόν των γειτόνων τους Μακεδόνων. Ένας τόπος που ποτέ δεν ανήκε στην Μακεδονία και άρα ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ΑΠΑΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου