Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΤΟ «ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ»

Asterios Tsintsifos
ΤΟ «ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ»
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αναγνώριση στην αρχαιολογία είναι συνοπτική και εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται βέβαια πολύ καλή γνώση νομισματικής και ιστορίας, που οι αρχαιολόγοι δεν έχουν. Εξειδικεύοντας, σαν ερευνητής που είμαι, θα αποκαλύψω μια κυρίαρχη και αλάνθαστη μέθοδο διεξαγωγής έρευνας. Την έχω ονομάσει κωδικά, «το αδιάψευστο στοιχείο».
Τόπος έρευνας, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ. Στοχεύουμε κάτι επαναλαμβανόμενο εκεί μέσα. την ΚΕΦΑΛΗ ΛΕΟΝΤΑ σε θώρακα και σε σκεύη. Ψάχνουμε όλα τα Μακεδονικά νομίσματα και ανακαλύπτουμε ότι μόνο ο Λυσίμαχος και μάλιστα πολλαπλά εμφανίζει την ίδια κεφαλή. Δεν έχει σημασία αν αυτό είναι αρκετό για ταυτοποίηση ή όχι. Σημασία έχει ότι έχουμε έναν υποψήφιο για εκεί μέσα. Βάζουμε σε εφαρμογή το « αδιάψευστο στοιχείο». Σε έναν ασύλητο τάφο, υπάρχουν δεκάδες πράγματα με τα οποία κάνουμε λίστα. Ερευνούμε αυτά ένα ένα και εφόσον δεν διαψεύδουν τον Λυσίμαχο, αυτός είναι ο άνθρωπός μας. 30 παραστάσεις και αντικείμενα τον υποδεικνύουν, ούτε ένα ούτε δυο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Η θεά Αθηνά στα πλάγια του θώρακα, υπάρχει σε όλα τα χρυσά και αργυρά νομίσματα του Λυσιμάχου. Η φτερωτή Νίκη από την ασπίδα του, το ίδιο. Έτσι και για τα άλλα 28. Αν βέβαια στη θέση του Λυσιμάχου, έτσι αυθαίρετα, τοποθετούσαμε τον Φίλιππο, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα κούμπωνε σ αυτόν. Κουμπώνουν όμως οι αρχαιολόγοι, που απουσίας ελέγχου έως τώρα, μακελεύουν τον πολιτισμό μας.
Και να που βρέθηκε το προσκύνημα τάφος του Φιλίππου στην Αμφίπολι! Με το αποδεικτικό υλικό παρών! Και τι έκαναν; Το απομάκρυναν με καταδρομική ενέργεια, για να σώσουν όπως οι αφελείς νομίζουν τη Βεργίνα. Είμαστε όλοι μαζί μια ωραία ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου