Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο υποτιθέμενος τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα, είναι λέει βασιλικός γιατί ήταν πλούσιος σε κτερίσματα!!! Σε σύγκριση με ποιον άλλο; Αν όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι δωμάτια ήταν ασύλητοι, τότε μπορεί να ήταν από τους φτωχότερους!!! Χωρίς συγκριτικό παράγοντα, το να χαρακτηρίζεις κάτι πλούσιο ή φτωχό, είναι ακατονόμαστο. Βέβαια, κοντά στον ονομάτιση του τάφου και στην κλοπή του ονόματος των ΑΙΓΩΝ από την Έδεσσα, αυτό είναι πταίσμα.
Διαμετρικά αντίθετα από τη Βεργίνα, στη βορειοανατολική Μακεδονία, κοντά στην Αμφίπολι και στη σημερινή Νέα Ζίχνη Σερρών, υπάρχουν Μακεδονικοί τύμβοι, με μεγαλύτερους αυτούς στην εικόνα μας. Τουλάχιστον ο πρώτος, είναι μεγαλύτερος από αυτόν στη Βεργίνα!!! Ασχολήθηκε κανείς με αυτούς; Οριοθετούν οι δυο τούμπες μεγάλη νεκρόπολη, όπου στο κέντρο της υπάρχει μέγα Ιερό. Βρίσκετε κι αυτό σε περίοπτη θέση της περιοχής, δεσπόζει θα λέγαμε και λόγο θέσης θυμίζει Καβείριο. Την περιοχή διέσχισε ο αγωγός αερίου και αποκαλύφθηκαν δεκάδες τάφοι.
Θέλω να είμαι αντικειμενικός γράφοντας ότι η απείραχτη από την αρχαιολογία αυτή περιοχή της Νέας Ζίχνης, είναι πιο αξιόλογη από τη Βεργίνα. Έχει αρχαϊκή πόλη (εικόνες), που εγκαταλείφθηκε μόλις στα Οθωμανικά χρόνια, Μακεδονικό οικισμό μέσα στη νεκρόπολη, όπως και στη Βεργίνα και καθαρά Ρωμαϊκή πόλη στα νότια αυτής. Στα λίγα χιλιόμετρα είναι και η αρχαία Ελληνιστική και Ρωμαϊκή ΓΑΖΩΡΟΣ, για την οποία θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου