Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ)

Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ)
Όταν ο Καρακάλλας (198 – 217 μ. Χ.) αποφάσισε στα μετάλλια της Βέροιας, να αποθανατίσει Αλέξανδρο, Ολυμπιάδα και Φίλιππο, το ένα από τα τέσσερα πορτρέτα της αρχιέρειας, ήταν αυτό που βλέπουμε μπροστά. Δαφνοστεφανωμένη όπως άρμοζε στην αιωνιότητά της και με κλαδί μυρτιάς που την χαρακτήριζε, εμπρός από το πορτρέτο της. Πίσω με την επιγραφή ΒΑCΙΛΕΥC ΑΛΕΞΑΝΔΡΟC ο γιος της Αλέξανδρος, δέχεται ασπίδα και περικεφαλαία από την Νίκη. Ένα από τα ενδιάμεσα πρότυπα του πολύ ύστερου πορτρέτου του μεταλλίου, ήταν και ένα από τα πορτρέτα της Ολυμπιάδας στους Φιλίππους (2,3).
Σε αυτά τα νομίσματα των Φιλίππων, η Ολυμπιάδα χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους, την ασχετοσύνη των οποίων πολλές φορές σας περιέγραψα, Απόλλωνας!!! 
Σε άλλα νομίσματα το στεφάνι είναι από μυρτιά (4) και φορά το διάδημα της βασίλισσας (5,6). Άλλοτε με το Ρωμαϊκό πέπλο της DIVA (6,7,8) και άλλοτε με τον πόλο της αρχιέρειας (8). Για λόγους προπαγανδιστικούς, την ταύτιζαν με την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (LEIBERTAS), και σε αυτήν μόνο αναφέρονται οι σύγχρονοι περιγραφείς!!!
Στην αρχιέρεια βέβαια, απευθύνονταν κυρίως τα νομίσματα του Βρούτου και Κάσσιου (44 – 42 π. Χ.) και αυτό έγινε εσκεμμένα. Εκμεταλλεύτηκαν την λατρεία των τοπικών πληθυσμών στην Ολυμπιάδα την αφοσίωσή τους στο τοπικό και όχι μόνο Καβείριο, αλλά και την επιθυμία τους για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ώστε να τους έχουν με το μέρος τους στη σύγκρουση που φαινόταν να έρχεται.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου