Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΒΑΙΤΥΛΟΙ

ΒΑΙΤΥΛΟΙ
Είναι η ονομασία ιερών έμψυχων λίθων, κατά κανόνα μετεωριτών, για τους οποίους οι αρχαίοι πίστευαν ότι είχαν θεϊκή προέλευση. Αντιπροσώπευαν την κατοικία του θεού, ήταν το σύμβολό του, το έμβλημα, ο αποδέκτης της δύναμής του, ή ο ακλόνητος μάρτυρας μιας θρησκευτικής πράξης που συντελέστηκε στο όνομά του.
Από μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι τους έχριαν καθημερινά με λάδι, τους πρόσφεραν στεφάνια, ή τους τύλιγαν με διακοσμητικές ταινίες (νόμισμα) και τούφες από ανεπεξέργαστο μαλλί. Οι βαίτυλοι χρησιμοποιούνταν σε μαγικές πράξεις και πίστευαν ότι είχαν αποτρεπτικές ιδιότητες.
Η λατρεία τους πέρασε πιθανόν, στην Ελλάδα από την Κρήτη. Στην Κρήτη λατρευόταν ο λίθος που είχε δώσει η Ρέα αντί του Δία στον Κρόνο. Οι Έλληνες εξήγησαν την ονομασία της πέτρας από την "βαίτη", την ονομασία δηλαδή του δέρματος με το οποίο είχε τυλίξει η Ρέα τον λίθο.
Στους Δελφούς υπήρχε ιερός αδούλευτος λίθος κοντά στον ναό του Απόλλωνα, τον οποίο περιγράφει ο Παυσανίας. Οι λίθοι αυτοί όμως, δεν αφήνονταν πάντοτε άμορφοι και ακατέργαστοι. Πολλές φορές τους έδιναν σχήμα συνήθως κυβικό ή κωνικό.Έτσι κατεργασμένος, είναι στο Αθηναϊκό νόμισμα και είναι μαρτυρία για ύπαρξη βαιτύλου στο ιερό των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου