Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Στα νομίσματα της Σαμοθράκης (1,2), υπάρχει μια γυναίκα που κάθεται σε θρόνο. Οι περιγραφείς αρχαιολόγοι, ονομάζουν αυτή την γυναίκα Κυβέλη. Οι αρχαίοι όμως δεν της έδωσαν ούτε τα συνοδευτικά λιοντάρια, ούτε το τύμπανο που την χαρακτήριζαν. Πως εσείς την ονομάζεται Κυβέλη; Άραγε πόσο έγκυρη μπορεί να είναι η επιστημονική τεκμηρίωση γι αυτό; Αυτό θα το γράφω τακτικά, γιατί κάποια «χαζοπούλια» διαβάζοντας αρχαιολόγους, νομίζουν ότι μαθαίνουν ιστορία.
Στα νομίσματα της Αμφίπολης (3,4), η ίδια γυναίκα κάθεται πάλι σε θρόνο, κρατά το ίδιο πιάτο, σκήπτρο και στέμμα «πόλο» όπως και η γυναίκα της Σαμοθράκης. Οι περιγραφείς αρχαιολόγοι, ονομάζουν την γυναίκα εκεί Τύχη (TYCHE). Πάλι το κέρας της αμάλθειας, για να την ονομάσουν έτσι, λείπει. Θα έλεγε κανείς, ότι χρησιμοποιούν όποιο όνομα τους έρθει πρώτο στο μυαλό.
Θα ήταν ενθαρρυντικό για το μέλλον σας, αν την ίδια γυναίκα την ονομάζατε με το ίδιο όνομα, όμως έξω από την αναγνώριση, ούτε για συγκριτική είστε ικανοί. Αν μπορούσατε να αναγνωρίσετε τα βασιλικά και ιερατικά γνωρίσματα, τότε θα ξέρατε ότι πρόκειται για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου