Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΠΩΡΟΛΙΘΟΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΟΙ ΠΩΡΟΛΙΘΟΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Δεν είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τα του παραζωνίου, ούτε ότι πέντε αιώνες χωρίζουν τα δυο μαρμάρινα κομμάτια του δήθεν συνόλου. Αυτό άμα θέλουν θα το βρούνε μόνοι τους. Το θέμα είναι αλλού. Είναι στα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν εντός των συνόρων, για τον εκπρόσωπο της χώρας μας ουσιαστικά, στο εξωτερικό. Αντίδραση για αυτά που ακούστηκαν εκεί, ενώ θα έπρεπε να έχει η επιστημονική κοινότητα, αυτή ήρθε από τους κατοίκους πέριξ της Αμφίπολης με χλευαστικά σχόλια.
«Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλλέσει»
Κατά τον κύριο Λεφαντζή, οι πωρόλιθοι των τμημάτων τείχους που λείπουν, χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του περιβόλου στον «Καστά». Δεν θα επαναλάβω αυτά που είπε. Θα επισημάνω όμως, ότι εκτός από το μήκος σε υπολογισμούς, υπάρχει το ύψος, το πλάτος και προπαντός ο όγκος. Όμως και εδώ το θέμα είναι αλλού.
Πάρα πολλά χρόνια πριν, αναπτύχθηκε μια βιομηχανία εκεί στο βόρειο τείχος. Όταν οι πρόσφυγες αντιλήφτηκαν το έτοιμο οικοδομικό υλικό, τα κάρα από όλα τα γύρο χωριά και από την Αμφίπολη φυσικά, πηγαινοέρχονταν κουβαλώντας πωρόλιθους. Όλα τα θεμέλια των σπιτιών, στηρίχθηκαν από αυτούς. Τότε βλέπετε δεν υπήρχε η ευαισθησία περί αρχαίων. Είναι άγνωστος ο αριθμός των πωρόλιθων που κουβαλήθηκαν πρόσφατα και είναι σίγουρο ότι αυτοί δεν κατέληξαν στον περίβολο. Παρ αυτά όμως, που ακούστηκε να γκρεμίζονται τείχη για να γίνει κάτι άλλο. Δεν φαντάζομαι να υπονοεί αυτή η ιστορία, ότι οι Μακεδόνες ήταν μίζεροι και έκαναν οικονομία στους πωρόλιθους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου