Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΡΕΙ

 Asterios Tsintsifos 
ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΡΕΙ
‘Όμως αυτά έρχονται σωρηδόν. Δεν μπορώ, παρά με συμπάθεια να αντιμετωπίσω τον κύριο ΛΕΦΑΝΤΖΗ και αυτό γιατί είναι αρχιτέκτονας και καμιά σχέση δεν έχει με γλυπτά και συμβολισμούς. Το ερώτημα βέβαια παραμένει. Δικιά του δουλειά είναι τα γλυπτά; Αναρωτιέμαι αν ο κύριος CORSO συμφωνεί με την ερμηνεία της πομπής, που έδωσε στο ERMITAZ ο αρχιτέκτονας. Συνέδεσε το φανερά Μακεδονικό κομμάτι, με κάποιο άλλο που προηγείται. Θα μεταφέρω όμως, ακριβώς όπως γράφτηκαν από τον τύπο:
………Σύμφωνα με τον κ. Λεφαντζή κομμάτι που βρίσκεται στο μουσείο της Καβάλας και δείχνει άνδρα με το ξίφος γυρισμένο ανάποδα να μετέχει σε σπονδή, αποτελεί την συνέχεια της νεκρικής πομπής και το πρόσωπο αυτό αποτελεί την «κορυφή» της πομπής……...
………Το γεγονός ότι στο νέο αυτό κομμάτι, ο άνδρας έχει το σπαθί του γυρισμένο ανάποδα, πιθανόν να αποτυπώνει πως η πομπή είναι νεκρική - δεν είναι πλέον μάχιμος- και οδηγείται στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχιτέκτονα πιθανόν να πρόκειται για τον «αφηρωισμένο νεκρό» προς τιμήν του οποίου γίνεται η πομπή και εξ' αρχής είχε κάνει λόγο η αρχαιολογική ομάδα………
Σπαθί λοιπόν γυρισμένο ανάποδα και να τα «μέσα» να γράφουν: «Το σπαθί του μέγα ήρωα σε μαρμάρινο ανάγλυφο». Θα υποθέσω ότι ο ήρωας είναι ο Ηφαιστίωνας, που σώνει και καλά θέλετε να του χρεώσετε το μνημείο. Εμ βέβαια, αφού έχει το σπαθί ανάποδα, είναι και νεκρός !! Να είστε καλά, με το «σπαθί ανάποδα» γέλασα όσο ποτέ.
Είναι βέβαιο, ότι ποτέ δεν ακούσατε για το Ρωμαϊκό παραζώνιο. Ούτε ποτέ το είδατε φυσικά, γιατί τα νομίσματα δεν ανήκουν στο ρεπερτόριό σας. Σας μεταφέρω λοιπόν 3 νομίσματα από τις πολλές δεκάδες που υπάρχουν, για να δείτε το «σπαθί ανάποδα» και που κανένα από αυτά δεν έχει σχέση με φαντασιοπληξίες. Είναι απλά Ρωμαϊκά και αυτή η ανάποδη θέση του ξίφους είναι συμβολική.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου