Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΦΙΛΙΠΠΟΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Υπάρχει ένας μύθος, που άγνωστο από ποιους, καλλιεργήθηκε και ρίζωσε. Βασίζει την Μακεδονική παντοκρατορία, στην λεηλασία δήθεν του Περσικού βασιλείου και της ευρύτερης ανατολής. Τελευταία εφαρμογή του μύθου, υπήρξε στα σενάρια της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Ειπώθηκε ότι η Ολυμπιάδα περίμενε κεφάλαια από την ανατολή, για να ξεκινήσει την κατασκευή του μνημείου. Είναι απίστευτο, το πόσο μπορεί να αλλοιώσει την ιστορία μια τέτοια λεπτομέρεια.
Την αλήθεια δεν θα την αναζητήσουμε στα αρχαία χρόνια, αλλά στα σύγχρονα και μάλιστα στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Γιατί ενώ ο Φίλιππος δεν πήγε στην ανατολή, τα νομίσματά του σε ποσότητα δεν υστερούν από αυτά του Αλεξάνδρου; Αυτό προκύπτει από την ίση αξία των νομισμάτων τους σήμερα. Σε οίκους δημοπρασιών, όσο κοστίζει ένας χρυσός Φίλιππος, κοστίζει και ένας χρυσός Αλέξανδρος. Και στα άλλα νομίσματα φυσικά, το ίδιο συμβαίνει.
Ο μύθος δημιουργήθηκε, γιατί υποτιμήθηκε η κινητήριος δύναμη του Παγγαίου και ο ρόλος της Αμφίπολης, σαν βασιλικό νομισματοκοπείο. Υποτιμήθηκε ο χώρος, όπου ενάμιση αιώνα πριν, ο Δαρείος κατέλαβε στην αναζήτησή του για πολύτιμα μέταλλα. Θα περίμενε κάποιος, αν ο μύθος ήταν αληθινός, τα νομίσματα του Φιλίππου να ήταν λιγότερα και λόγω σπανιότητας, σαφώς ακριβότερα σήμερα.
Η «Πέριξ Παγγαίου ήπειρος» λοιπόν που αργότερα στήριζε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, φρόντισε ώστε ο Αλέξανδρος να είναι πάμπλουτος όταν ξεκίνησε για την ανατολή.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σημειώσατε Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου