Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΟΙ ΕΡΩΔΙΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    
1



  Όταν η Ολυμπιάδα ήρθε το 357 π. Χ. παντρεμένη στην Αμφίπολη, εντυπωσιάστηκε από τους ερωδιούς. Εκεί στο τέλος της Κερκινίτιδας λίμνης και πριν ξανασχηματιστεί ο Στρυμόνας ποταμός, δίπλα σχεδόν στο λιμάνι της Αμφίπολης, υπήρχε αβαθές περιβάλλον που ήταν ιδανικό για τους ερωδιούς. Από τον 6ο π. Χ. αιώνα κιόλας, οι ερωδιοί δεν πέρασαν απαρατήρητοι από τους κατοίκους των Εννέα Οδών τότε. Σε ένα μοναδικό θέμα που δεν υπάρχει αλλού στην Ελληνική αρχαιότητα, τους αποτύπωσαν σε νομίσματα (1).


2

3


  4

       


     
 Η αποσπασματική ιστορία που επικρατεί σήμερα, δεν επέτρεψε ποτέ να μάθουμε για το τι ακριβώς σήμαινε ο ερωδιός για την Ολυμπιάδα. Ίσως απλά να ήταν το αγαπημένο της πτηνό. Ίσως κάτι περισσότερο. Αναμφισβήτητα όμως συνδέθηκε με τον ερωδιό, γιατί στα Ρωμαϊκά χρόνια εμφανίζεται μαζί της σε νομίσματα. Στη δημοκρατική Ρώμη σαν σύμβολο (2) και αργότερα στην Κύζικο της αυτοκρατορική Ρώμη στο πίσω μέρος (3). Η Κύζικος υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο λατρείας Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας, σε όλη την ανατολή. Στην ίδια πόλη, πάλι ο ερωδιός είναι στο πίσω μέρος νομίσματος, όπου εμπρός είναι η κεφαλή του Αλεξάνδρου (4).

      Λαμβανομένου υπ όψη, ότι πουθενά αλλού δεν υπάρχει θεματολογία ερωδιών, οι ερωδιοί της Κυζίκου αντανακλούν στην Αμφίπολη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου