Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η 5η ΧΑΜΕΝΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Η 5η ΧΑΜΕΝΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 
Η περιπέτεια που πέρασε η Ρώμη από τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, έως και τη μάχη των Φιλίππων (44 – 42 π. Χ), έδωσε τον προβληματισμό και μαζί την ανάγκη, να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Το Παγγαίο που με τα πολύτιμα μέταλλα συντήρησε τον μισθοφορικό στρατό του Βρούτου, έπρεπε να περιχαρακωθεί έτσι, ώστε τα συμφέροντα της Ρώμης να μην κινδυνεύσουν ξανά. Την αποστολή αυτή ανέλαβε προσωπικά ο Μάρκος Αντώνιος,οποίος προσπάθησε και έφερε νέες δομές στη συγκρότηση της Μακεδονίας. Μετέτρεψε την πόλη των Φιλίππων σε Ρωμαϊκή αποικία (Colonie Philippi), ούτως ώστε να υπάρχει εκεί πάντα μεγάλος αριθμός Ρωμαίων εφέδρων. Σ’ αυτούς μοιράστηκαν γαίες, που εν καιρώ ειρήνης καλλιεργούσαν. Πρωταρχικός σκοπός βέβαια, υπήρξε η ανάγκη προστασίας του «χρυσού βουνού», όπως εύστοχα έως σήμερα ονομάζεται το Παγγαίο. Το μέτρο αυτό φαίνεται να απέδωσε, γιατί ποτέ στο μέλλον δεν υπήρξαν προβλήματα εκεί. Για τους ίδιους λόγους, έως και το 27 π. X., ιδρύθηκαν στο χώρο της Μακεδονίας άλλες δυο αποικίες (Pella, Dium) και μια ακόμα επί αυτοκράτορα Κλαυδίου (Cassandreia) το 41 - 54 μ. Χ., σύνολο τέσσερις δηλαδή.
Οι παραπάνω τέσσερις αποικίες είναι γνωστές από πλήθος νομισμάτων που κόβονταν στο όνομά τους. Μια άλλη όμως ομάδα νομισμάτων, από μια ακόμα αποικία στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, έμεινε στα αζήτητα. Πώς να σταθεί έτσι στα πόδια της η κακόμοιρη ιστορία.
Το νόμισμα προέρχεται από την 5η χαμένη αποικία των Ρωμαίων στη Μακεδονία, ήρωας της οποίας ήταν ο Αλέξανδρος. Η πόλη θα αποκαλυφθεί επίσημα από εμένα, στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο της SAFEM, που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Ιουνίου στο βασιλικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου