Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΛΙΜΝΟΣΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΣΓΟΥ

    ΤΑ ΛΙΜΝΟΣΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΣΓΟΥ
    Σύμφωνα με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, ο Πελασγός βασίλευσε σε λαό που τον χαρακτήριζαν τα λιμνόσπιτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναδύθηκε από τη γη, θεωρούμενος έτσι γενάρχης των ανθρώπων. Εκτός των άλλων, δίδαξε την κατεργασία των δερμάτων, ώστε να γίνονται αυτά ενδύματα. Ο Πλούταρχος αναφέρεται σ αυτούς λόγω της ενδυμασίας τους, με το όνομα Δερρίοπες. Τους δίνει ακόμα την ιδιότητα των πρώτων κατοίκων του Παγγαίου και βέβαια των πέριξ περιοχών.
    Ο Ηρόδοτος κάνει αναφορά για οικισμούς σε πασσάλους, μέσα στις λίμνες Πρασιάδα (Δράμα) και Κερκινίτιδα (Σέρρες). Ορατά ίχνη τέτοιων οικισμών, βρέθηκαν και στη λίμνη της Καστοριάς. Φαίνεται λοιπόν, ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνονταν παντού στις πολλές λίμνες της Μακεδονίας. Τα παραπάνω, έρχονται σε αρμονία με την αναφορά του Αισχύλου στις «ικέτιδες» (150), όπου ο ίδιος ο Πελασγός οριοθετεί το βασίλειό του.
    Είναι οφθαλμοφανές, ότι κοιτίδα των Πελασγών ήταν η Μακεδονία. Όλοι αυτοί που αναφέρονται εκτός Μακεδονίας σαν Πελασγοί, αλλά και Ίωνες αργότερα, αφετηρία είχαν την Μακεδονία. Ακόμα και οι Αργεάδες Τημενίδες, απλά επανήλθαν στα πατρώα τους εδάφη. Εκατοντάδες επιχειρήματα κουμπώνουν για το αληθές στο μικρό αυτό ιστορικό, που όμως είναι αδύνατον εδώ να αναπτυχθούν. Για τους «διαβασμένους» είναι η καλύτερη ευκαιρία για προβληματισμό και η απόλυτη αρχή στην πραγματική ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου