Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ



ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ
Τα λόγια αυτά, φέρεται να τα είπε ο ήρωας της επανάστασης Αθανάσιος Διάκος. Πως κατέληξε όμως το ΓΡΑΙΚΟΣ να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο λαό; Δεν θα μπορούσε βέβαια μια τέτοια διάδοση του ονόματος, να προέρχεται από ένα ασήμαντο πρόσωπο της μυθολογίας ή από μια το ίδιο ασήμαντη πόλη. Θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο.
…..παριόντες δε Ωρωπόν την γην την Γραικήν καλουμένην,…..(Θουκυδίδης). Ο Παυσανίας στα Βοιωτικά γράφει ότι η Γραία ήταν μια πολύ μεγάλη έκταση που περιλάμβανε αρκετές πόλεις. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι το Γραικός προέρχεται από τόπο ή περισσότερους τόπους, που όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την λατρεία Γαίας και Ρέας, από όπου προέρχεται το ΓΡ. Η απαρχή της λατρείας ήταν στη ιερή Βισαλτία, όπου ο τόπος ήταν Γαίας και Ρέας. Εκεί υπήρχε η αρχαία ΓΡΑΙΑ, μετά ΝΙΓΡΙΤΑ, που με αναγραμματισμό δείχνει την αρχαία ΤΑΝΑΓΡΑ ή ΤΑΝΑΓΡΑΙΑ ΚΟΡΗ (Θα την δούμε σε προσεχή ανάρτηση).
Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.
Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια διάδοση της αρχέγονης λατρείας, της λατρείας που ταυτίστηκε με τα Καβείρια της Ολυμπιάδας, παντού όπου υπήρχαν άνθρωποι ήταν τόπος Γαίας – Ρέας. Έτσι αβίαστα και φυσιολογικά προέκυψε το ΓΡΑΙΚΟΣ, που θα πει παιδί Γαίας και Ρέας. Η ρίζα βέβαια της λέξης, από τον ομφαλό της γης ΒΙΣΑΛΤΙΑ! (εξηγήσεις άλλη φορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου