Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΟΡΦΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΟΜΟΡΦΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Η θεά Νίκη, που μόνο αυτή γνώριζε ο Αλέξανδρος, επιστρέφει στη Μακεδονία και θέλει να παραδώσει περικεφαλαία και ασπίδα, του νεκρού πλέον Αλεξάνδρου στη μητέρα του Ολυμπιάδα, που κάθετε σε χαμηλό κάθισμα με λιονταρίσια πόδια. Δείχνει να έχει στάση προσμονής και έτσι υποδέχεται την Νίκη. Η ασπίδα είναι διακοσμημένη με τον ίδιο τον Αλέξανδρο που εφορμά στη μάχη. Πρόκειται για την συνηθέστερη αποτρεπτική παράσταση του Μέγα Στρατηλάτη, που δεν έλειπε από τα νομίσματα κανενός Ρωμαίου αυτοκράτορα. Όπως δεν έλειπε, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και από όλους τους Μακεδόνες επιγόνους.
Είναι κρίμα που το νόμισμα είναι μοναδικό και δεν υπάρχει άλλο με μεγαλύτερη καθαρότητα. Έστω και έτσι όμως, μπορεί να κάνει σύσσωμη την αρχαιολογία, να ντρέπεται για την «καραμέλα» του ανύπαρκτου Θράκα ήρωα ιππέα, που μας σερβίρει. Αν δεν καταλάβατε, για να μην ονοματίζουν σε μύριες περιπτώσεις τον Αλέξανδρο, προφασίζονται αλλού τον Θράκα και αλλού τον ονομάζουν σκέτα «ένας ιππέας».
Μην μου ξανακάνετε φίλοι μου την ερώτηση «γιατί το κάνουν αυτό;». Ρωτήστε αυτούς. Και πιο πολύ, εσείς που τους θεωρείται επιστήμονες και αρέσκεστε να πηγαίνετε σε ομιλίες τους. Κάποτε θα κατανοήσετε ότι είναι πτυχιούχοι και όχι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου