Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)



Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Στις πρωτοχριστιανικές βασιλικές, αλλά και έως σήμερα, υπάρχει στους ναούς η ΤΡΙΒΗΛΟΣ είσοδος. Είναι το σημείο, όπου μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει ένας αβάπτιστος ή αμύητος, γιατί ο ναός είναι χώρος μύησης.
Εκεί στο Καβείριο (ναός) της Αμφίπολης, η ΤΡΙΒΗΛΟΣ ήταν αρχικά η είσοδος στο ιερό και μέχρι εκεί μπορούσαν να φτάσουν οι αμύητοι. Οι σφίγγες με τον αποτρεπτικό τους ρόλο, ήταν ακριβώς εκεί. Ο θάνατος του Φιλίππου και η μετατροπή του χώρου σε προσκύνημα, έδωσε την δεύτερη φάση κατασκευής. Ο χώρος έγινε επισκέψιμος σε μυημένους και μη και έτσι ο λόγος ύπαρξης ΤΡΙΒΗΛΟΥ εξέλειψε. Θα ακολουθούσε άλλη μια κατασκευαστική φάση, όταν ο ίδιος χώρος έγινε μαντείο. Η είσοδος του Καβειρίου βέβαια, μεταφέρθηκε αλλού. Την αποκάλυψη αυτού του «αλλού», προσπαθεί να αποτρέψει δια «οργάνων» του το ΥΠΠΟ. Δρουν και συμπεριφέρονται, σαν να ήταν μέχρι εδώ η ανασκαφή. Το «φιλέτο» όμως είναι παραμέσα.
«Θα χρειαστούν χρόνια έρευνας και διαβουλεύσεων» διατείνονται συντελεστές της ανασκαφής. Για πιο πράγμα βρε λεβέντες; Για αυτό που δεν είστε αρμόδιοι; Γιατί δεν αφήνετε σε άλλους που ξέρουν; Στο μνημόσυνο των τριών χρόνων θανάτου της ανασκαφής εφέτος, θα είστε παρόντες; Και γιατί να μην είστε; Όσο δεν σας παίρνουν χαμπάρι οι Αμφιπολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου