Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Η ΝΕΓΡΑ ΑΘΗΝΑ 1+(2)

Η ΝΕΓΡΑ ΑΘΗΝΑ
Όλα τα αρχαϊκά νομίσματα των Αθηναίων, τόπο κοπής είχαν το Παγγαίο. Κώδικας αναγνώρισης του τόπου κοπής, ήταν το μαλλί της Αθηνάς. Από τα σπανιότερα Αθηναϊκά τετράδραχμα εκεί, είναι αυτό που τα μαλλιά της έχουν το νέγρικο στιλ (1). Ακριβώς όπως του νέγρου στο (2). Πέραν αυτού, η Αθηνά έχει τον νέγρικο προγναθισμό, όπως τον αποτύπωσαν και Θάσιοι, σε επίσης πολύ σπάνια νομίσματα, στο πρόσωπο του σατύρου (3). Κάπου στο Παγγαίο, υπήρχε ισχυρή κοινότητα Νούβιων σκλάβων, η οποία όριζε τα δικά της γνωρίσματα στα νομίσματα. Η υποδομές του Πεισίστρατου στο Παγγαίο, μας προδιαθέτουν ότι η κοινότητα αυτή υπήρξε στο βόρειο Παγγαίο. Το επίσης πολύ σπάνιο Νεοπολίτικο νόμισμα, όπου το γοργόνειο έχει κρίκο στη μύτη (4), επιβεβαιώνει το βόρειο Παγγαίο. Αρκεί λοιπόν να αναγνωρίσουμε, τους κωδικούς στο Θασίτικο νόμισμα και σε αυτό με τον νέγρο, για να βρούμε που ήταν εγκατεστημένη η νέγρικη κοινότητα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ
Η ΝΕΓΡΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ
Οι κωδικοί των νομισμάτων, μας οδηγούν στην κοιλάδα της σημερινής Νικήσιανης. Εκεί υπήρχαν Νεοπολίτες άποικοι, οι οποίοι επιγραφικά ξεχώριζαν από τους υπολοίπους που ήταν ανεπτυγμένοι στα απέναντι βουνά και έφταναν έως τη δυτική Λεκάνη, την Σκαπτή Ύλη και την Καβάλα. Μια φαινομενική ανορθογραφία στα νομίσματα χαρακτήριζε αυτούς τους Νεοπολίτες. Το ΝΕΟΠ ολιτών που χαρακτήριζε την συντριπτική πλειοψηφία των αποίκων από την Ερέτρεια (1), στην Νικήσιανη ήταν ΝΕΩΠ (2). Ξεχώριζαν σαν ΝΕ οπολίτες Ω κισταί Π αγγαίου. Κοντά τους και εκεί οι Αθηναίοι με τον σπάνιο τύπο της νέγρας Αθηνάς. Στην Νικήσιανη λοιπόν εντοπίζεται η κοινότητα των Νούβιων, οι οποίοι αποτυπώθηκαν στα τοπικά νομίσματα (3,4).
Σήμερα, εκεί στην Νικήσιανη γιορτάζεται το έθιμο των ΑΡΑΠΗΔΩΝ. Οι ρίζες του, χάνονται στα βάθη των αιώνων και εικάζεται ότι η αφετηρία του ήταν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχει ένα φαινόμενο, που κατά την διάρκεια των δεκαετιών της έρευνάς μου, συνάντησα εκατοντάδες φορές. Τα πάντα αποδίδονται στον Αλέξανδρο, σαν να μην υπήρχε τίποτα πιο μπροστά. Υπήρχαν 2,5 αιώνες νομισματικής ιστορίας, όπως και Μακεδόνες πιο μπροστά, που προετοίμασαν τον ερχομό του Αλεξάνδρου.
Η σύμπτωση, της μοναδικής ύπαρξης Νούβιων στο Παγγαίο με το μοναδικό έθιμο των ΑΡΑΠΗΔΩΝ εκεί στο ίδιο μέρος, πιθανότατα αποκαλύπτει τις ρίζες του εθίμου.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου